Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ a NATO v utorok podpíšu spoločné vyhlásenie o prehĺbení spolupráce

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Signatármi v mene EÚ budú predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk, v mene NATO vyhlásenie podpíše jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Brusel 9. júla (TASR) - Severoatlantická aliancia aj Európska komisia v pondelok potvrdili, že v utorok 10. júla, v predvečer dvojdňového summitu NATO v Bruseli (11.-12.7.), podpíšu spoločné vyhlásenie o spolupráci medzi NATO a EÚ.

K podpisu dôjde v bruselskom Paláci Residence v tesnom susedstve budovy Európskej rady o 11.30 h SELČ. Signatármi v mene EÚ budú predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk, v mene NATO vyhlásenie podpíše jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Podľa nemenovaného diplomata z prostredia Aliancie je hlavným cieľom chystaného vyhlásenia potvrdiť transparentnosť vzájomných vzťahov a záväzok prehlbovania spolupráce v oblasti obrany, aby nedochádzalo k zbytočnej duplicite obranných aktivít.

Politické vyhlásenie by predovšetkým malo v budúcnosti uľahčiť vojenskú mobilitu, čiže presun vojenskej techniky a personálu naprieč európskym kontinentom. V praxi to znamená odbyrokratizovať súčasné čakacie lehoty pri pozemných transferoch a skrátiť ich z desiatok dní na maximálne päť dní, v ideálnom prípade na niekoľko hodín.

Spravodajca TASR Jaromír Novak