Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Etiópske vládne sily svojvoľne popravili najmenej 45 civilistov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

K popravám vykonaným bez rozhodnutia súdu podľa EHRC došlo koncom januára v meste Merawi v etiópskom zväzovom štáte Amharsko.

Addis Abeba 13. februára (TASR) - Bezpečnostné sily etiópskej vlády popravili vykonali mimosúdne popravy najmenej 45 civilistov. Uviedol to v utorok Etiópsky výbor pre ľudské práva (EHRC), informuje agentúra AFP.

"EHRC potvrdil totožnosť najmenej 45 civilistov, ktorých vládne bezpečnostné sily mimosúdne popravili za údajnú podporu milícií Fano," uviedol etiópsky výbor vo svojom vyhlásení s tým, že počet skutočný obetí je pravdepodobne ešte vyšší.

K popravám vykonaným bez rozhodnutia súdu podľa EHRC došlo koncom januára v meste Merawi v etiópskom zväzovom štáte Amharsko, po mesiacoch ničivých bojov medzi príslušníkmi etiópskej armády a miestnych etnických milícií Fano.

V dôsledku bojov vyhlásila vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda vlani v auguste v Amharsku vyhlásila výnimočný stav na pol roka, ktorý začiatkom februára predĺžila o ďalšie štyri mesiace.

Spojené štáty minulý týždeň vyhlásili, že ich hlboko znepokojili správy o "cielenom zabíjaní civilistov" v Merawi a vyzvali na nezávislé vyšetrovanie jeho okolností.

Nepokoje v Amharsku oživili obavy o stabilitu v druhej najľudnatejšej africkej krajine. Situácia v tomto etiópskom zväzovom štáte je napätá už od vlaňajšieho apríla, keď ústredná vláda začala s odzbrojovaním tamojších polovojenských síl, k čomu pristúpila po skončení ničivej dvojročnej vojny v susednom regióne Tigraj.