Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Aktivisti v Etiópii vyzývajú na vyšetrenie smrti opozičného politika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako spresnila agentúra AFP, zavraždeným je 41-ročný Bate Urgessa zo strany Front za oslobodenie Oromie (OLF).

Addis Abeba 10. apríla (TASR) - Etiópska komisia pre ľudské práva (EHRC) a ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch v stredu vyzvali na vyšetrenie okolností smrti opozičného politika. Pochádza z nestabilného etiópskeho zväzového štátu Oromia a našli ho zastreleného len niekoľko hodín po zatknutí vládnymi silami.

Ako spresnila agentúra AFP, zavraždeným je 41-ročný Bate Urgessa zo strany Front za oslobodenie Oromie (OLF). Minulý mesiac bol prepustený z väzby na kauciu.

Vládni ozbrojenci Urgessu zadržali znovu v utorok v hoteli v meste Meki, 150 kilometrov južne od hlavného mesta Addis Abeba. Jeho telo sa našlo v stredu ráno pri ceste na okraji mesta Meki.

Urgessa bol spolu s francúzskym novinárom Antoinom Galindom z periodika Africa Intelligence obvinený zo sprisahania s cieľom vyvolať v Etiópii chaos. Z väzby boli prepustení v marci.

Urgessova strana OLF sa v roku 2018 vzdala ozbrojeného boja proti centrálnej vláde v Addis Abebe. Oslobodzovacia armáda Oromie (OLA) sa preto oddelila od OLF.

Počet bojovníkov OLA sa v posledných rokoch zvýšil, ale podľa pozorovateľov sú nedostatočne organizovaní a vyzbrojení a nie sú reálnou hrozbou pre vládu.

Vláda v Addis Abebe OLA označuje za teroristickú organizáciu a viní ju z organizovania masakrov. Povstalci to rozhodne popierajú. Federálna vláda je zasa terčom kritiky za tvrdé zákroky v štáte Oromia. Strana OLF tvrdí, že federálna vláda premiéra Abiyho Ahmeda zatvorila mnohé jej pobočky, bránila jej v účasti na voľbách a uväznila jej vodcov. Niektorí sú už roky vo väzbe bez rozhodnutia súdu.

Zväzový štát Oromia čelí dôsledkom násilia a tamojšia situácia je mimoriadne komplikovaná pre vnútorné politické boje, územné spory a nevraživosť medzi komunitami. K nim sa pridáva nárast ozbrojeného banditizmu, konštatoval web Voice of Africa.