Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Estónsko a Lotyšsko nakúpia vojenské vozidlá za 693 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR - Ján Krošlák

Vozidlá budú slúžiť na rôzne účely a budú objednávané a dodávané postupne.

Riga 4. októbra (TASR) – Estónsko a Lotyšsko chcú rozšíriť a modernizovať vozový park svojich ozbrojených síl. Plánujú preto spoločný nákup vojenských vozidiel v celkovej hodnote približne 693 miliónov eur, oznámilo v stredu estónske Centrum pre investície do obrany (RKIK). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Centrum v tlačovom vyhlásení uviedlo, že na nasledujúcich sedem rokov uzavrelo rámcovú dohodu s miestnymi zástupcami spoločností Volvo, Scania a Mercedes Benz.

Vozidlá budú slúžiť na rôzne účely a budú objednávané a dodávané postupne. Súčasťou objednávky sú nákladné vozidlá na cestnú prepravu a taktické vozidlá vhodné na cesty i do terénu. Prvá fáza zahŕňa takmer 400 vozidiel, prvé majú byť dodané už na budúci rok.

Estónsko a Lotyšsko v dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine nedávno rozšírili spoluprácu v oblasti ozbrojených síl, v rámci ktorej sa dohodli na spoločnom nákupe nemeckého systému protivzdušnej obrany stredného dosahu Iris-T. Obe pobaltské krajiny sú členmi EÚ a Severoatlantickej aliancie a hraničia s Ruskom.