Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan rokoval v Saudskej Arábii a Kuvajte o kríze s Katarom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Erdogan pricestoval na stretnutie s kuvajtským emirom, ktorý je sprostredkovateľom medzi oboma stranami tohto konfliktu, v nedeľu podvečer.

Kuvajt 24. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v nedeľu v rámci svojej oficiálnej návštevy Kuvajtu porozprával s tamojším vládcom emirom Sabáhom Ahmadom Džábirom as-Sabáhom o spôsoboch ako ukončiť diplomatickú krízu medzi Katarom a štvoricou arabských krajín. Informovala o tom agentúra AP.

Erdogan pricestoval na stretnutie s kuvajtským emirom, ktorý je sprostredkovateľom medzi oboma stranami tohto konfliktu, v nedeľu podvečer.

Turecká hlava štátu sa do Kuvajtu presunula zo susednej Saudskej Arábie. V prístavnom meste Džidda na pobreží Červeného mora Erdogan v nedeľu taktiež o tejto situácii hovoril s tamojším kráľom Salmánom.

Prezident Erdogan ukončí svoje krátke turné po troch krajinách Perzského zálivu dnes návštevou Kataru. Cieľom tejto cesty je spoločne nájsť spôsob ako čo najskôr urovnať celý spor.

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli bojkot voči svojmu malému, no bohatému susedovi. Dauhu obviňujú okrem iného z podpory teroristických organizácií. K ich požiadavkám patrí obmedziť vzťahy s Iránom, vypovedať z krajiny tureckých vojakov či zatvoriť televíziu al-Džazíra.