Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Egypt: Formuje sa nová vlna protestov proti dočasnej vláde

Foto: TASR/AP

Egyptská polícia usmrtila vo štvrtok študenta na demonštrácii proti zadržiavaniu žien, ktoré boli prívrženkyňami Moslimského bratstva.

Káhira 29. novembra (TASR) - Egyptské úrady dnes v očakávaní ďalších protestov uzavreli pre dopravu káhirské námestie Tahrír. V Egypte sa formuje nová vlna protestov proti dočasnej vláde, všíma si agentúra DPA.

Po Moslimskom bratstve sa začali znovu aktivizovať aj skupiny na ochranu ľudských práv a revolučné skupiny. Protestujú proti novému zákonu, obmedzujúcemu demonštrácie, a proti vojenským procesom voči civilistom.

V noci nadnes egyptská polícia zatkla blogera známeho pod značkou Sandmonkey, ktorého obviňujú zo zvolávania nezákonných protestných akcií.

Z rovnakých dôvodov bol vydaný zatykač aj na Ahmada Máhira, zakladateľa Hnutia 6. apríla, ktoré v roku 2011 zohralo kľúčovú úlohu pri protestoch proti vtedajšiemu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Hnutie oznámilo, že Máhir sa musí v sobotu hlásiť na prokuratúre.

Egyptská polícia usmrtila vo štvrtok študenta na demonštrácii proti zadržiavaniu žien, ktoré boli prívrženkyňami Moslimského bratstva.

Vedenie egyptskej armády po masových protestoch vlani v júli zatklo islamistického prezidenta Muhammada Mursího a členov vlády, v ktorej dominovalo Moslimské bratstvo, pripomína DPA.