Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Dočasný egyptský premiér začne s formovaním vlády už dnes

Házim Babláwí Foto: TASR/AP

Babláwí, ktorý je ekonómom a bývalým ministrom financií, bol dnes vymenovaný za dočasného premiéra.

Káhira 10. júla (TASR) - Nový dočasný egyptský premiér Házim Babláwí chce už dnes začať pracovať na vytvorení novej vlády stretnutiami s vodcami liberálnych strán Muhammadom Baradejom a Zijádom Baháa ad-Dínom.

Pre agentúru Reuters Babláwí uviedol, že si je vedomý skutočnosti, že získať jednomyseľnú podporu Egypťanov pre ním vedenú novú vládu môže byť ťažké. Dodal, že "rešpektujeme verejnú mienku a snažíme sa naplniť očakávania ľudí, ale vždy príde čas voľby a je tu viac ako jedna alternatíva - nedá sa vyhovieť všetkým".

Babláwí, ktorý je ekonómom a bývalým ministrom financií, bol dnes vymenovaný za dočasného premiéra. Známy diplomat Baradej sa stal dočasným viceprezidentom.

Egyptské štátne médiá v utorok informovali, že Babláwí ponúkne ministerské kreslá v novej dočasnej vláde aj členom Strany slobody a spravodlivosti, ktorá je politickým krídlom hnutia Moslimské bratstvo, a takisto konzervatívnej islamistickej strane Núr.

Necelý týždeň po tom, čo armáda zvrhla islamistami podporovaného prezidenta Muhammada Mursího a jeho hnutie Moslimské bratstvo, dočasný prezident Adlí Mansúr v utorok oznámil, že približne o šesť mesiacov sa budú konať parlamentné voľby, po nich budú nasledovať voľby prezidentské.

Mursího zosadenie armádou minulý týždeň vyvolalo veľkú radosť miliónov Egypťanov znechutených ekonomickou stagnáciou krajiny a jej postupným ovládaním islamistami. V uliciach však došlo a dochádza k potýčkam medzi Mursího odporcami a prívržencami, ktoré si vyžiadali už niekoľko desiatok obetí na životoch.

Udalosti posledných dní v Egypte zatienili aj prípravy na pôstny mesiac ramadán, ktorý sa začína práve dnes. Stovky islamistov sa v noci nadnes vydali do ulíc Káhiry a zhromaždili sa pred mešitou na severozápade mesta, aby si 12-dňovým bdením vynútili návrat Mursího k moci.

Mešita sa nachádza len niekoľko stoviek metrov od kasární, kde v pondelok armáda zastrelila 55 Mursího prívržencov. Moslimské bratstvo tvrdí, že ľudia sa pokojne modlili, vláda vyhlasuje, že streľbu vyprovokovali islamisti, keď zaútočili na vojakov.

Úrady medzičasom oznámili, že v súvislosti s udalosťou predvolali na výsluch 650 ľudí podozrivých zo spáchania rôznych zločinov - od výtržníctva cez vraždy až po terorizmus.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že bezpečnostné zložky použili bez podnetu na zásah voči islamistom "veľmi neprimeranú silu".