Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Egypt odmietol správu vyšetrovateľov o havárii lietadla z roku 2016

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Airbus A320 egyptského národného dopravcu EgyptAir sa zrútil do východnej časti Stredozemného mora 19. mája 2016 počas letu z Paríža do Káhiry, pričom zahynulo 66 cestujúcich a členov posádky.

Káhira 9. júla (TASR) - Egyptské orgány odmietli v pondelok správu francúzskych vyšetrovateľov, podľa ktorej bol pravdepodobnou príčinou havárie lietadla spoločnosti EgyptAir z roku 2016 požiar v pilotnej kabíne.

Generálna prokuratúra v Káhire vo svojom vyhlásení označila tvrdenie francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) za "nepodložené" a poukázala na to, že "na pozostatkoch cestujúcich a častiach lietadla sa našli stopy výbušnín". Zároveň upozornila, že vyšetrovanie tejto havárie v Egypte stále pokračuje, informovala agentúra AP.

Airbus A320 egyptského národného dopravcu EgyptAir sa zrútil do východnej časti Stredozemného mora 19. mája 2016 počas letu z Paríža do Káhiry, pričom zahynulo všetkých 66 cestujúcich a členov posádky. Piloti pred haváriou nevyslali žiadne volanie o pomoc.

Francúzski vyšetrovatelia v piatok označili za "najpravdepodobnejšiu hypotézu", že v pilotnej kabíne vypukol požiar, ktorý sa "rýchlo rozšíril a spôsobil stratu kontroly" nad lietadlom. Egyptskú prokuratúru vyzvali, aby takisto preskúmala možnosť, že na palube lietadla vypukol požiar.

Hoci ide o egyptské lietadlo, ktoré havarovalo v egyptských výsostných vodách, vyšetruje nehodu aj Francúzsko, pretože lietadlo bolo vyrobené spoločnosťou Airbus vo Francúzsku a medzi obeťami havárie boli aj francúzski občania.