Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Európska enviro agentúra: Zmena klímy čoraz viac ohrozuje zdravie ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa správy EEA žije každý ôsmy Európan v oblastiach, ktoré sú potenciálne náchylné na povodne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kodaň 15. mája (TASR) - Klimatická zmena zhoršuje povodne a suchá a znižuje kvalitu vody, čím čoraz viac ohrozuje zdravie ľudí. Uviedla to v stredu Európska agentúra pre životné prostredie (EEA), píše TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

EEA so sídlom v Kodani vyzvala na urýchlené prijatie opatrení a lepšiu koordináciu medzi vládami jednotlivých krajín s cieľom obmedziť alebo zabrániť zdravotným rizikám zmeny klímy.

Podľa správy EEA žije každý ôsmy Európan v oblastiach, ktoré sú potenciálne náchylné na povodne. Najviac ohrozenými povodňami, suchom, lesnými požiarmi alebo chorobami a patogénmi prenášanými vodou sú starší ľudia, deti, osoby s nižšími príjmami, poľnohospodári a záchranári, dodala agentúra EÚ.

"Ochrana ľudských životov a zdravia pred dôsledkami zmeny klímy vrátane sucha, povodní a zhoršenej kvality vody je mimoriadne dôležitá a naliehavá. Existujúce politiky EÚ v oblasti klímy, vody a zdravia ponúkajú pevný základ pre opatrenia, ale je potrebné ich uplatňovať širšie a systematickejšie," povedala riaditeľka EEA Leena Ylä-Mononenová.