Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

E. Macron je presvedčený o európskej budúcnosti Ruska

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) s manželkou Brigitte (vpravo) pózujú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom (vľavo) pred ich stretnutím v pevnosti Fort de Brégancon pri pobreží Stredozemného mora na juhu Francúzska 19. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident tiež uviedol, že rozhovory s Putinom v pevnosti Fort de Brégancon sa týkali lesných požiarov na Sibíri a roztápajúceho sa permafrostu v tejto oblasti.

Paríž 20. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslovil v utorok po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom presvedčenie, že budúcnosť Ruska je spojená s Európou.

"Som presvedčený, že budúcnosť Ruska je plne spojená s Európou. Veríme v Európu, ktorá sa rozprestiera od Lisabonu po Vladivostok," napísal Macron na Twitteri.

Uviedol, že rozhovory s Putinom v pevnosti Fort de Brégancon pri pobreží Stredozemného mora sa tiež týkali lesných požiarov na Sibíri a roztápajúceho sa permafrostu v tejto oblasti.

"Rusko zápasí s pustošivými následkami klimatickej zmeny. Som rád, že sa rozhodlo (spustiť) ratifikáciu parížskej klimatickej dohody, čo je významný symbolický krok, a mali by sme ísť aj naďalej týmto smerom," zdôraznil Macron podľa agentúry TASS.

Obaja lídri taktiež "vyjadrili odhodlanie" zabezpečiť dlhodobú stabilitu v Líbyi a opätovne nastoliť poriadok v tejto krajine. Čo sa týka Sýrie, Macron zdôraznil potrebu okamžitého prímeria v provincii Idlib.

Rozhovory medzi prezidentmi Ruska a Francúzska trvali viac ako dve a pol hodiny. Po stretnutí neboli v pláne žiadne oficiálne vyhlásenia pre tlač.

Macron ešte pred začiatkom rozhovorov v pondelok vyhlásil, že po zvolení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského existuje "reálna šanca" pre mier na Ukrajine. Rovnako vyjadril nádej, že sa v "nadchádzajúcich niekoľkých týždňoch" zúčastní na summite s lídrami Ukrajiny, Ruska a Nemecka s cieľom ukončiť boje na východe Ukrajiny. Putin podľa agentúry AFP vyjadril v súvislosti so Zelenským "opatrný optimizmus".

Ruský prezident tiež povedal Macronovi, že Moskva podporuje útoky sýrskej armády proti "teroristom" v severnej provincii Idlib. "Podporujeme úsilie sýrskej armády... skoncovať s týmito teroristickými hrozbami" v Idlibe, uviedol Putin po tom, ako Macron už skôr vyzval na rešpektovanie prímeria v Idlibe.

Macron pred ruským prezidentom uviedol, že verí v "európske Rusko" a Moskva musí dodržiavať základné demokratické princípy. Putin prisľúbil, že zabráni tomu, aby sa v Moskve došlo k podobnej situácii, ako bolo hnutie "žltých viest", ktorých demonštrácie od konca vlaňajška otriasali Parížom a inými francúzskymi mestami.

"Nechceli by sme, aby sa takéto veci diali v ruskom hlavnom meste," povedal Putin po boku Macrona, ktorého krajina ostro kritizuje zásahy proti každotýždňovým protestom v Moskve. "Urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili, že sa situácia udrží v medziach zákona," dodal.