Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Dve lietadlá s pasažiermi evakuovanými z Izraela pristáli v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že doposiaľ poskytlo podporu pri odchode z Izraela zhruba 2800 Nemcom.

Berlín 15. októbra (TASR) - Dve nemecké vojenské lietadlá na palube s pasažiermi evakuovanými z Izraela pristáli v nedeľu v ranných hodinách v Nemecku, oznámili nemecké ozbrojené sily v Berlíne. Informovala o tom agentúra DPA.

Jeden z vojenských transportérov pristál v severonemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko o 4.35 h SELČ, uviedol Bundeswehr na platforme X (predtým Twitter).

Ďalšie lietadlo na palube s 29 ľuďmi pristálo o siedmej hodine ráno a očakáva sa aj prílet tretieho stroja, spresňuje DPA. Podľa armády je pripravených viacero ďalších evakuačných letov.

Podľa hovorcu pre obrannú politiku Wolfganga Hellmicha odleteli obe spomínané lietadlá do Izraela v sobotu a na palube mali aj humanitárnu pomoc pre Izrael.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v priebehu tohto týždňa evakuovala nemeckých občanov prostredníctvom špeciálnych letov; iba v piatok priletelo do Nemecka 800 ľudí. V sobotu však Lufthansa oznámila, že takéto lety ruší v súvislosti s bezpečnostnými otázkami a "nevyriešenými záležitosťami operačnej stability v Tel Avive".

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že doposiaľ poskytlo podporu pri odchode z Izraela zhruba 2800 Nemcom.

Krajiny sa usilujú urýchlene evakuovať svojich občanov po tom, čo palestínske militantné hnutie Hamas pred týždňom bezprecedentne zaútočilo na územie Izraela a bezhlavo zabíjalo civilistov.

Bezpečnostná situácia v Izrali zrejme zostane extrémne napätá; tamojšia armáda tvrdí, že sa pripravuje na "integrovaný a koordinovaný útok zo vzduchu, mora i pevniny" na pásmo Gazy ovládané hnutím Hamas.