Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Dobročinné organizácie môžu využiť potraviny stiahnuté z trhu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa francúzskeho ministra pre ochranu spotrebiteľov Benoita Hamona existuje legislatívna norma, umožňujúca chybne označený tovar použiť ako dar.

Paríž 28. februára (TASR) - Potraviny, ktoré stiahli vo Francúzsku z trhu kvôli škandálu s konským mäsom, môžu tamojšie charitatívne organizácie distribuovať medzi sociálne slabšími, informoval dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice RMC francúzsky minister pre ochranu spotrebiteľov Benoit Hamon.

Podľa jeho slov existuje legislatívna norma, umožňujúca chybne označený tovar použiť ako dar. Teraz je na dobročinných organizáciách, či takúto možnosť využijú, povedal Hamon.

Minister však pripustil, že bude mať pochopenie aj pre prípadné odmietavé reakcie, pretože si uvedomuje, že aj samotná preprava mrazených tovarov by pre dobročinné organizácie bola nákladnou záležitosťou.

Firma Spanghero so sídlom na juhozápade Francúzska čelí v súčasnosti vyšetrovaniu justičných i zdravotníckych orgánov v súvislosti so škandálom okolo podvodného využívania konského mäsa, ktorý zasiahol medzičasom viacero európskych štátov.

Práve firma Spanghero, ktorá importovala z Rumunska konské mäso, ho podľa všetkého deklarovala ako hovädzie a predala iným subjektom, ktoré sa venujú výrobe mrazených a hotových jedál.

V desiatkach krajín nasledovalo stiahnutie inkriminovaných produktov z trhu.

Hamon dnes potvrdil, že jeho ministerstvo pripravuje návrh zákona, ktorý sprísni sankcie voči páchateľom ekonomických podvodov v potravinárskom priemysle. Normu, ktorá zvýši súčasné pokuty na desaťnásobok, by chcel už v apríli predložiť do francúzskeho parlamentu.