Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Do newyorského metra nasadia stovky príslušníkov Národnej gardy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V systéme newyorského metra už pôsobí 1000 newyorských policajtov, ktorých tam mimoriadne nasadili ešte vo februári v reakcii na útok na sprievodcu a ďalšie závažné trestné činy.

New York 6. marca (TASR) - Do metra v americkom meste New York budú pre nárast počtu násilných incidentov nasadení príslušníci Národnej gardy a ďalší policajti. V stredu o tom informovala guvernérka štátu New York Kathy Hochulová, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

"Guvernérka Hochulová vysiela 1000 príslušníkov štátnych zložiek na pomoc misii newyorskej polície... To zahŕňa 250 príslušníkov newyorskej štátnej polície a (dopravnej polície)" aj 750 príslušníkov Národnej gardy, ktorá je súčasťou rezervných zložiek americkej armády, uvádza sa vo vyhlásení úradu guvernérky.

V systéme newyorského metra už pôsobí 1000 newyorských policajtov, ktorých tam mimoriadne nasadili ešte vo februári v reakcii na útok na sprievodcu a ďalšie závažné trestné činy.

Dodatočné ozbrojené zložky budú mať za úlohu pomáhať s vykonávaním náhodných kontrol batožín cestujúcich. Plánuje sa aj inštalácia ďalších bezpečnostných kamier aj zavedenie nového režimu na vykázanie násilných pasažierov.

K tomuto kroku dochádza po tom, sa v uplynulých týždňoch odohrali viaceré smrteľné prípady streľby ako aj incidenty, pri ktorých došlo k použitiu nožov či strkaniu cestujúcich na koľaje metra.

V mesiaci január bola úroveň zločinnosti v systéme newyorského metra o 50 percent vyššia ako za rovnakého obdobie v minulom roku, v nasledujúcom mesiaci však opäť poklesla.

Pri streľbe z 12. februára, ku ktorej došlo počas dopravnej špičky na jednej zo staníc metra v New Yorku, zahynula jedna osoba a ďalších päť sa zranilo. Podľa úradov išlo o eskaláciu sporu medzi súperiacimi skupinami mladých ľudí.