Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Do Česka dorazili prvé dva vrtuľníky Viper od Spojených štátov

Na archívnej snímke ministerka obrany ČR Jana Černochová. Foto: TASR Ján Krošlák

Dodanie amerických vrtuľníkov je podľa ministerky obrany Jany Černochovej významný moment pre modernizáciu českej armády.

Praha 26. júla (TASR) - Do Česka v stredu dorazili prvé dva bojové vrtuľníky AH-1Z Viper. Praha si od Spojených štátov objednala 12 nových vrtuľníkov systému H-1 (teda Viper a Venom). Ako ocenenie pomoci Ukrajine jej USA darujú ďalších osem zmodernizovaných strojov. Informoval o tom český rezort obrany.

Vrtuľníky priviezlo nákladné lietadlo C-17 Globemaster na 22. základňu vrtuľníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Vysočine. Do polovice septembra základňa podľa rezortu prevezme ďalšie dva Vipery a prvé dva Venomy UH-1Y.

Dodanie amerických vrtuľníkov je podľa ministerky obrany Jany Černochovej významný moment pre modernizáciu českej armády. "Zbavujeme sa tak závislosti na ruskej technike a prechádzame na modernú západnú platformu dodanú významným spojencom," povedala.

Českí piloti a technici sa podľa rezortu obrany na nové stroje školili sedem mesiacov na základni americkej námornej pechoty Pendleton v Kalifornii. Ďalší kurz bude pokračovať v ČR pod vedením amerického mobilného výcvikového tímu počas nasledujúcich dvoch rokov.

Česko už má prvý z dvoch trenažérov, ktoré budú súčasťou simulačného centra priamo na základni. Simulátor má všetky ovládacie prvky aj zbraňové systémy ako skutočný vrtuľník.

Stroje Venom a Viper patria podľa ministerstva medzi najschopnejšie bojové a viacúčelové vrtuľníky. Boli navrhnuté s dôrazom na schopnosť prežitia v bojovej situácii. Ich hlavným cieľom pri nasadení bude plniť úlohy priamej leteckej podpory, prepravy a odsunu ranených.

Medzivládnu dohodu na nákup 12 nových vrtuľníkov systému H-1 podpísal ešte v roku 2019 minister obrany Lubomír Metnar. Spolu s darovanými strojmi bude mať ČR k dispozícii desať vrtuľníkov Venom a desať strojov Viper.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)