Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Do afganského národného múzea sa vráti asi 800 odcudzených artefaktov

Medzi vrátenými artefaktmi je kamenná socha Budhu, o ktorej sa predpokladá, že je viac ako 1500 rokov stará.

Kábul 5. augusta (TASR) - Britská vláda odovzdala dnes afganskému národnému múzeu zhruba 800 artefaktov, ktoré boli ukradnuté alebo prepašované z krajiny počas uplynulých niekoľkých desaťročí. Pre agentúru DPA to povedal afganský minister kultúry Saíd Machdúm Ráhín.

"Medzi vrátenými artefaktmi je kamenná socha Budhu, o ktorej sa predpokladá, že je viac ako 1500 rokov stará," povedal Ráhín. Ako dodal, vrátené relikvie pomohli afganskému národnému múzeu opätovne nadobudnúť svoju popularitu.

V afganskom hlavnom meste Kábul zorganizovali slávnostné odovzdávanie týchto artefaktov, píše DPA. "Toto nie je prvý prípad, kedy nám naši britskí priatelia pomohli vrátiť relikvie ukradnuté počas občianskej vojny do národného múzea," povedal afganský minister kultúry na ceremónii.

Počas afganskej občianskej vojny v rokoch 1992-96 a počas vlády režimu hnutia Taliban v krajine v roku 1996-2001 boli ukradnuté desaťtisíce artefaktov. Miestni predstavitelia sa domnievajú, že v týchto časoch bolo ukradnutých 70 percent obsahu afganského národného múzea. Najstaršie diela majú až 4000 rokov.