Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

DĽR: Zákonom o reintegrácii Donbasu je Ukrajina v slepej uličke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Porošenko podpísal v utorok zákon zameraný na opätovné začlenenie odštiepeneckých regiónov na východe štátu, ktoré sú v súčasnosti pod kontrolou separatistov podporovaných Ruskom.

Kyjev 21. februára (TASR) - Predseda "najvyššej rady" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin v stredu vyslovil predpoklad, že zákon o reintegrácii Donbasu neochráni lídrov Ukrajiny od trestu za násilie páchané na civilistoch tohto regiónu. Informovala o tom v stredu proseparatistická tlačová agentúra DAN.

Pušilin takto reagoval na správy, že ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok podpísal zákon o reintegrácii Donbasu. Pušilin upozornil, že tento zákon bol prijatý v rozpore so zákonmi Ukrajiny a medzinárodnými konvenciami. Podľa neho ide o "oneskorený pokus o uzákonenie všetkého násilia, ktoré sa tak smelo používa proti obyvateľom DĽR".

Zdôraznil, že podpísaný dokument síce dáva Kyjevu plné právo nasadiť regulárnu armádu, ale "neochráni vedenie Ukrajiny v osobe Porošenka a (tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexandra) Turčynova od trestu za genocídu národov Donbasu a porušenie všetkých možných zákonov".

Ministerstvo zahraničných vecí DĽR vydalo vyhlásenie, v ktorom zákon o reintegrácii Donbasu označuje za potvrdenie "oddanosti Kyjeva vojenskému riešeniu konfliktu na východe Ukrajiny". Tento normatívny akt "nie je ničím iným ako pokusom o dodatočné ospravedlnenie nasadenia armády proti národom Donbasu v minulosti a (zámienkou) pre rozpútanie rozsiahlych vojenských operácií v budúcnosti," píše sa vo vyhlásení.

Uvedenie zákona do platnosti podľa ministerstva de facto marí realizáciu mierového plánu na urovnanie konfliktu, pretože "zakazuje plnenie jednotlivých politických bodov (mierovej zmluvy) a legalizuje násilie".

Ministerstvo deklarovalo, že Ukrajina sa takto dostala do slepej uličky v politickej i právnej oblasti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v utorok zákon zameraný na "opätovné začlenenie" odštiepeneckých regiónov na východe štátu, ktoré sú v súčasnosti pod kontrolou separatistov podporovaných Ruskom.

Návrh zákona schválený v januári v ukrajinskom parlamente označuje územia v Doneckej a Luhanskej oblasti za "dočasne okupované". Rusko je podľa neho agresorom. Zákon počíta aj s použitím vojenskej sily, aby sa "okupované" územia v Donbase dostali späť pod kontrolu Kyjeva.