Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dievčatá z Chiboku, vitajte na slobode

Oslobodené študentky zo strednej školy Chiboku sedia na stoličkách počas prijatia u viceprezidenta Nigérie, 13.10.2016. Foto: TASR AP

Na severevýchode Nigérie niekoľko rokov úradujú islamisti z Boko Haram. Trvalo vyše dvoch rokov kým sa podarilo oslobodiť aspoň časť z veľkej skupiny stredoškoláčok, ktorú uniesli v apríli 2014.


Celá krajina čakala, kedy sa vrátite, povedal 13. októbra viceprezident Nigérie Olujemi Osibanjo na úvod stretnutia s oslobodenými stredoškoláčkami z väčšinovo kresťanského mesta Chibok na severovýchode tohto afrického štátu. V apríli 2014, uniesli v noci islamistickí extrémisti z Boko Haram 276 dievčat a mladých žien zo školy a odviezli ich kamiónmi preč. Z nich sa po úsilí a akciách nigérijskej vlády, Medzinárodného výboru Červeného kríža, Švajčiarska a ďalších štátov a po náročných rokovaniach s Boko Haram podarilo zachrániť 21 študentiek.

Na snímke je nigérijský viceprezident Olujemi Osinbajo ako sa rozpráva s jednou z oslobodených študentiek, 13.10.2016.
Foto: TASR AP


Z unesených slečien sa za vyše dva roky stali ženy. Mnohé boli sexuálnymi otrokyňami na miestach, kde islamisti majú základne. Je možné, že aj v susednom Čade a Kamerune. Správy neuvádzajú, koľko presne bolo medzi nimi kresťaniek a moslimiek, koľké prestúpili na islam, uzavreli manželstvo, porodili deti, či zomreli na následky podvýživy a chorôb. Existujú zmienky, že sa niektorým podarilo ujsť počas únosu alebo z táborov.

Na videosnímke zverejnenej 12. mája 2014 nigérijskou teroristickou skupinou Boko Haram sú unesené školáčky, ktoré sa modlia.
Foto: TASR/AP


Stretnutie mladých žien, pochudnutých a najprv mĺkvych, s rodinami v hlavnom meste Abuja bolo plné emócií a oslobodzujúceho plaču. Možno nie je náhoda, že sa prítomným prihovoril viceprezident Osibanjo, ktorý je kresťan, a nie prezident Muhammad Bugari. Prvé meno napovedá, že prezident je moslim. V Nigérii patria tieto vysoké štátne posty hlavným konfesiám - kresťanom a moslimom. Naprieč krajinou s vyše 170 miliónmi obyvateľov prechádza civilizačná a náboženská hranica medzi moslimskou a kresťanskou Afrikou. Boko Haram násilím presadzuje na severovýchode Nigérie kalifát a islámske právo – šaríu, podobne ako hnutie aš Šabáb v Somálsku.

Na archívnej snímke jeden z demonštrantov drží v rukách regionálne noviny, v ktorých sa píše o unesených dievčatách. Protestujúci žiadajú od vlády, aby dôkladnejšie pátrala po unesených dievčatách.
Foto: TASR/AP


Jedna z mladých žien po stretnutí tvrdila príbuznému, čo priniesla aj stránka Hlasu Ameriky, že veľmi dlho nejedla. Na druhej strane na videách, ktoré islamisti zverejnili, dievčatá vyzerajú, že sú v dobrom zdravom stave. Videá islamistov, správy vlády a polície boli často jedinými informáciami pre rodičov o tom, či dcéry žijú. Najmä matky sa výrazne angažovali v hnutí Vráťte nám späť naše dievčatá, ktoré vytváralo tlak na ústrednú vládu. Väčšina dievčat je stále nezvestných. Guvernér nigérijského spolkového štátu Borno, kde sa nachádza mesto Chibok, mal podozrenie, že extrémisti ich mohli schovať v podzemných skrýšach. Zdroje uvádzajú tiež príbeh z mája tohto roka, keď bola nájdená Amina Nkeki z Chiboku s dieťaťom a Mohammadom Hayyatuom. Všetci traja boli veľmi podvyživení, asi po úteku z tábora a po dlhej ceste. Hayyatu bol navyše podozrivý, že patrí ku Boko Haram. Amina Nkeki sa stretla s rodinou a vyrozprávala svoj príbeh osobne prezidentovi Nigérie Buharimu.
Aiša Jesufuová z organizácie Vráťte nám späť naše dievčatá rozpráva počas rozhovoru v Abuja v Nigérii, 14.10.2016.
Foto: TASR AP


Západné zdroje uvádzajú, že vyčínanie extrémistov si vyžiadalo približne 20.000 obetí. Dievčatá z Chiboku však neboli prvé ani posledné unesené. Nigérijský štát čaká náročný boj s mužmi, ktorý vycvičila neslávne známa teroristická organizácia al Káida. Význam názvu Boko Haram je „západné vzdelanie je zakázané“, čo je saláfizmus ako vystrihnutý – očistenie islamu od novodobých nôvot a povier a doslovné chápanie posvätnej knihy moslimov Koránu. A tak presne koná Boko Haram s tou výnimkou, že vysielačky, mobilné telefóny, kamióny, autá, videokamery a moderné zbrane nie sú "haram".

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP