Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Desiatky krajín vyzvali Kambodžu, aby zaistila nezávislé voľby

Na archívnej snímke Hun Sen. Foto: TASR/AP

Príslušné vyhlásenie zverejnil Nový Zéland v mene skupiny 45 krajín zahŕňajúcej aj USA, Nemecko, Austráliu a Britániu.

Phnom Pénh 22. marca (TASR) - Celkovo 45 krajín vyzvalo v stredu Kambodžu, aby obnovila rozpustenú opozičnú stranu, prepustila jej uväzneného lídra a zaistila, aby júlové parlamentné voľby boli nezávislé a regulárne. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Príslušné vyhlásenie zverejnil Nový Zéland v mene skupiny 45 krajín zahŕňajúcej aj USA, Nemecko, Austráliu a Britániu. Uvádza sa v ňom, že predchádzajúci optimizmus ohľadne vývoja v Kambodži "nahradilo hlboké znepokojenie" nad zhoršením situácie v oblasti dodržiavania občianskych a politických práv v tejto krajine juhovýchodnej Ázie.

V stanovisku, ktoré bolo predstavené v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) so sídlom v Ženeve, skupina 45 štátov sveta vyzvala kambodžskú vládu, aby obnovila činnosť hlavnej opozičnej Kambodžskej strany národnej záchrany (CNRP) a vrátila do parlamentu všetkých jej poslancov.

Kambodžský najvyšší súd vlani v novembri CNRP rozpustil, čo medzinárodné spoločenstvo odsúdilo. Okrem toho súd zakázal desiatkam poslancov strany politickú činnosť na päť rokov.

Rozhodnutie súdu prišlo po tom, bol vlani v septembri zadržaný vodca CNRP Kem Sokha. Ten je obžalovaný z vlastizrady a zároveň obvinený z toho, že s podporou USA plánoval zvrhnúť vládu autoritárskeho premiéra Hun Sena. Opozičný politik všetky obvinenia popiera. V prípade usvedčenia mu hrozí až 30 rokov väzenia.

Podľa analytikov sa premiér snaží zásahmi voči opozícii upevniť svoju pozíciu pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať 29. júla.

Hun Sen (65) vládne v Kambodži už 33 rokov a podľa kritikov sa čoraz viac uchyľuje k diktátorským praktikám.