Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Deň nezávislosti pokladajú v USA za najvlasteneckejší sviatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K vyhláseniu nezávislosti došlo 4. júla 1776 na zasadaní druhého kontinentálneho kongresu 12 britských kolónií vo Filadelfii, kde prijali deklaráciu o ich nezávislosti od Veľkej Británie.

Washington 4. júla (TASR) - Deň vyhlásenia nezávislosti slávia obyvatelia Spojených štátov amerických 4. júla. Tento sviatok sa považuje za jeden z najvlasteneckejších amerických sviatkov, a takto ho vnímajú aj bežní Američania.

Pri príležitosti Dňa nezávislosti organizovalo Veľvyslanectvo USA v Bratislave slávnostnú recepciu.

K vyhláseniu nezávislosti došlo 4. júla 1776 na zasadaní druhého kontinentálneho kongresu 12 britských kolónií vo Filadelfii, predstavitelia ktorých prijali deklaráciu o ich nezávislosti od Veľkej Británie.

Americké milície sa vtedy pretvorili na Kontinentálnu armádu - Continental Army. Za jej hlavného veliteľa vymenovali Georgea Washingtona (1732-1799). Trinásta kolónia New York schválila vyhlásenie nezávislosti 19. júla 1776.

Ústavodarný konvent potom v roku 1787 prijal Ústavu USA, čím sa zväzok štátov zmenil na federáciu. Základný zákon krajiny nadobudol platnosť v roku 1788 po ratifikácii všetkými štátmi federácie. Do funkcie prvého prezidenta USA v roku 1789 uviedli Georgea Washingtona.

Súčasť osláv Dňa nezávislosti tvoria v USA tradičné slávnosti, na ktorých skladajú občianske sľuby americkí prisťahovalci.