Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Grécku označili Merkelovú za Hitlerovu dcéru

Demonštrácie v Grécku proti návšteve Angely Merkelovej Foto: TASR/AP

Demonštranti niesli plagáty s urážlivými a znevažujúcimi nápismi voči Merkelovej. "Preč z našej krajiny, ty neporiadna žena", stálo na jednom z plagátov.

Atény 8. októbra (TASR) - Tisíce Grékov dnes večer v Aténach protestovali proti úsporným opatreniam a proti návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Demonštranti niesli plagáty s urážlivými a znevažujúcimi nápismi voči Merkelovej. "Preč z našej krajiny, ty neporiadna žena", stálo na jednom z plagátov. Na ďalšom zas bolo možné čítať - "Hitlerova dcéra, preč z Grécka a žiadna Štvrtá ríša".

Ľavicoví demonštranti niesli veľký transparent s nemeckou vlajkou a zmeneným veršom Bertolta Brechta o tom, že Angela nemá plakať a v skrini nie je nič, čo by sa dalo vziať.

Nespokojnosť Grékov s rozpočtom nariadeným Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF), ako aj so znižovaním platov narastá.

V utorok má do Atén prvýkrát od roku 2007 pricestovať nemecká kancelárka, aby vyjadrila podporu hospodárnejšej politike zadlženej Helénskej republiky na čele so Samarasovou trojčlennou koalíciou.

Mnoho Grékov obviňuje zo zlej ekonomickej situácie krajiny - sprevádzanej rekordnou nezamestnanosťou a znížením platu štátnych zamestnancov o tretinu - práve kancelárku a úsporné opatrenia, ktoré obhajuje na pôde EÚ.