Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bývalý nacistický dorozca Demjanjuk zomrel zrejme prirodzenou smrťou

John Demjanjuk Foto: TASR/AP Photo

Demjanjuk, ktorého odsúdili na päťročný trest väzenia za spoluúčasť na vražde vyše 28-tisíc obetí holokaustu, zomrel v domove dôchodcov v hornobavorskom Bad Feilnbachu.

Bad Feilnbach/Rosenheim 19. marca (TASR) - Bývalý dozorca v nacistickom vyhladzovacom tábore Sobibor John Demjanjuk zomrel v sobotu 17. marca vo veku 91 rokov zrejme prirodzenou smrťou.

Po súdnej pitve o tom dnes informoval hovorca príslušnej prokuratúry Bernd Magiera. Súdni lekári nenašli síce nič, čo by naznačovalo cudzie zavinenie, nedokázali však ani jednoznačne určiť príčinu úmrtia.

Demjanjuk, ktorého Krajinský súd v Mníchove odsúdil 12. mája 2011 na päťročný trest väzenia za spoluúčasť na vražde vyše 28.000 obetí holokaustu, zomrel v domove dôchodcov v hornobavorskom Bad Feilnbachu. Rozsudok kvôli odvolaniam prokuratúry i obhajoby nebol právoplatný. O prepustení Demjanjuka spoza mreží rozhodol súd s ohľadom na vysoký vek odsúdeného už deň po vynesení rozsudku, a to až do rozhodnutia o oboch odvolaniach.

Právny zástupca Johna Demjanjuka sa dnes vyslovil za prepravu jeho telesných pozostatkov do USA.

Ako vyplýva zo slov Ulricha Buscha pre nemeckú tlačovú agentúru DPA, americké úrady musia teraz preskúmať, či je takýto prevoz z právneho hľadiska možný, pretože Demjanjukovi odobrali americké občianstvo a odvtedy bol osobou bez štátnej príslušnosti.

Demjanjukov pohreb v USA, kde prežil desaťročia života, je podľa advokáta otázkou ľudskej dôstojnosti. Manželka zosnulého by sa na pohrebe v Nemecku nemohla zúčastniť, má totiž 86 rokov a je ťažko chorá, dodal.