Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Delegáciu Fideszu na schôdzke EPP v stredu povedie Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán sa 14. marca ospravedlnil lídrom členských strán EPP, ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz. V liste sa premiér ospravedlnil za útočný tón.

Budapešť 19. marca (TASR) - Delegáciu maďarskej vládnej strany Fidesz na stredajšej schôdzke členov politickej skupiny Európska ľudová strana (EPP) v Európskom parlamente, na ktorej sa bude rozhodovať aj o členstve Fideszu v EPP, povedie premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán. V rozhovore pre agentúru MTI to uviedol minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

"Boli by sme radi, keby sa podarilo vyjasniť vzťahy. Máme záujem o silnú, jednotnú a kresťanskodemokraticky motivovanú ľudovú stranu, ktorá odmieta ilegálne prisťahovalectvo. Kým existuje šanca na takúto EPP, máme záujem zostať v jej radoch," zdôraznil Gulyás.

Podľa ministrových slov však v otázkach ochrany kresťanskej kultúry či odmietania prisťahovalectva nebude Fidesz ochotný k nijakým kompromisom.

Predseda frakcie EPP Manfred Weber, ktorý je lídrom kandidátky ľudovcov v májových eurovoľbách, určil začiatkom marca tri podmienky, ktoré musí Fidesz splniť, aby si mohol zachovať svoje členstvo v EPP: Okrem zastavenia kampane útočiacej na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa sa má premiér Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EPP a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Weber sa 12. marca stretol v Budapešti s Orbánom. Po schôdzke konštatoval, že sa nepodarilo nájsť riešenie na všetky problémy. Zdôraznil, že hodnoty EPP nemôžu byť predmetom vyjednávania.

Orbán sa 14. marca ospravedlnil lídrom členských strán EPP, ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz. V liste sa premiér ospravedlnil za "útočný tón", avšak podčiarkol, že na svojom politickom postoji aj naďalej trvá. Maďarská vláda tiež avizovala, že 15. marca ukončí bilbordovú kampaň proti Junckerovi.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)