Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dedinčania ubili na smrť muža. Objavili sa fámy, že je hovädzinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Polícia v súvislosti s incidentom zatkla šiestich ľudí.

Naí Dillí 30. septembra (TASR) - Dav ľudí zlynčoval v severnej Indii 50-ročného muža po tom, ako sa objavili fámy, že jeho rodina doma skladuje hovädzinu a konzumuje ju.

Stanica BBC dnes informovala, že skupina mužov v indickom zväzovom štáte Uttarpradéš v pondelok večer muža dokopala a ubila kameňmi na smrť a vážne zranila jeho 22-ročného syna.

Polícia v súvislosti s incidentom zatkla šiestich ľudí a vyšetruje, kto fámu rozšíril.

Zabitie kravy je v Indii citlivá téma, pretože hinduisti, ktorí tvoria 80 percent populácie krajiny, považujú zviera za posvätné. Uttarpradéš patrí medzi 11 indických štátov, v ktorých bol uzákonený zákaz zabitia kráv, teliat a býkov a predaj a konzumácia hovädziny. Mnohí Indovia sú nahnevaní, pýtajú sa, či vláda bude rozhodovať aj o tom, čo majú jesť.

Rodina zabitého muža povedala, že v chladničke skladovali baraninu a nie hovädzinu. Polícia im vraj mäso zhabala a poslala ho na testovanie, uviedla BBC.

"Niektorí obyvatelia dediny rozšírili správy, že Muhammad Achlak mal doma hovädzinu a porazil kravu. Po týchto správach zaútočili na jeho domov," citovali noviny The Indian Express predstaviteľa miestnej správy. Podľa vyjadrenia polície "oznámenie o tom, že rodina konzumuje hovädzinu, bolo predložené v miestnom chráme".

K incidentu došlo v dedine Dadri, vzdialenej necelých 50 kilometrov od indického hlavného mesta Naí Dillí. Muž žil v dedine s rodinou a pracoval na farme.

Jeho 18-ročná dcéra pre noviny povedala, že ich dom obklopil v pondelok večer asi 100-členný dav dedinčanov. "Vtrhli do domu a začali byť otca a brata obviňujúc rodinu, že prechováva hovädzinu. Otca vyvliekli z domu a zbili ho tehlami. Až potom sme sa dozvedeli o ozname v chráme, že jeme hovädzinu..." uviedla.

Pri protestoch proti zatknutiam vypukli v dedine zrážky s políciou, pri ktorých boli poškodené zaparkované autá.