Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dánsky vynálezca Madsen sa neodvolá voči usvedčeniu z vraždy novinárky

Na archívnej snímke z 30. apríla 2008 vynálezca Peter Madsen stojí vo vnútri ponorky. Foto: TASR/AP

Wallová navštívila Madsena v jeho ponorke 10. augusta 2017. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.

Kodaň 7. mája (TASR) - Dánsky vynálezca Peter Madsen sa neodvolá voči usvedčeniu z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na prokuratúru.

Prokuratúra na Twitteri uviedla, že obhajoba sa odvolala iba voči doživotnému trestu, ktorý Madsenovi vymeral mestský súd v Kodani. Prokuratúra trvá na tom, že trest je správny.

Madsena uznali 25. apríla za vinného z vraždy a sexuálneho útoku na 30-ročnú Wallovú. Súd sa jednomyseľne uzniesol, že 47-ročný páchateľ ju vlákal do svojej podomácky vyrobenej ponorky, aby s ním urobila rozhovor, o ktorý sa pokúšala celé mesiace.

Obhajoba v tom čase oznámila, že sa odvolá, ale nespresnila, či voči Madsenovej vine alebo trestu. Termín pre odvolacie konanie zatiaľ nestanovili.

Madsen vraždu popieral. Wallová podľa neho zomrela na ponorke nešťastnou náhodou. To, že jej telo rozštvrtil a oddelené časti zabalené v plastových vreciach následne pohádzal do mora, však pripustil.

Wallová navštívila Madsena v jeho ponorke 10. augusta 2017. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.

Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom bolo 15 bodných rán.