Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Cyprus preberá predsedníctvo v EÚ v tieni zadlženia i bojkotu Turecka

Foto: TASR/AP

Slávnostné podujatie sa uskutoční o 18.30 h na Hlavnom námestí za účasti veľvyslanca Cyperskej republiky v SR Mariosa Kounstouridesa.

Brusel 1. júla (TASR) - Cyprus dnes po prvýkrát v histórii preberá polročné rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

Cyperské predsedníctvo je od svojho štartu zatienené politickým sporom s Tureckom, ktoré sa rozhodlo na šesť mesiacov bojkotovať vzťahy s celou EÚ, ako aj žiadosťou o finančnú záchranu pre cyperský bankový sektor.

Cyperské predsedníctvo v EÚ pod heslom Spoločne k lepšej Európe ponúka od 1. júla do 31. decembra 2012 štyri hlavné priority: efektívnejšiu a udržateľnú Európu; úspešnejšiu Európu s rastúcou ekonomikou a zamestnanosťou; Európu, ktorá je bližšie ku svojim občanom na báze solidarity a súdržnosti a Európu, ktorá upevňuje vzťahy so svojimi susedmi a upevňuje svoju pozíciu vo svete.

V prvej časti bude hlavnou prioritou dokončenie rokovaní o viacročnom finančnom rámci, ktorých výsledkom by mal byť budúci sedemročný rozpočet únie. Cyprus bude musieť šikovne lavírovať medzi záujmami členských krajín, medzi volaním po silnejšej kohézii a snahou o rozumné úspory. Dohoda o rozpočte by sa mala zrodiť do konca roka, aby bol potom návrh rozpočtu odovzdaný na schválenie do Európskeho parlamentu.

V rámci druhej priority bude cyperská strana pokračovať v politickej línii snažiacej sa o prorastovú politiku a zvyšovanie zamestnanosti, avšak v duchu prísnej rozpočtovej kontroly, posilneného ekonomického riadenia a prehlbovania jednotného hospodárskeho trhu.

Do tretice, v oblasti solidarity a súdržnosti, Cyprus označil za hlavnú prioritu zriadenie spoločného azylového systému EÚ ešte do konca tohto roka a svoj program zameria na aktivity v súlade s prebiehajúcim Rokom aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

V rámci priority týkajúcej sa zahraničnej politiky únie sa Cyprus chce zamerať najmä na južnú oblasť susedskej politiky EÚ, čo znamená posilnenie spolupráce so stredomorskými partnermi. Nikózia bude v rámci tejto časti predsedníctva podporovať tiež prebiehajúce rokovania o budúcom rozširovaní EÚ.

Sú to veľké ambície pre malú ostrovnú krajinu, ktorá už pred prebratím predsedníckej štafety upozorňovala, že nechce počas tohto obdobia riešiť citlivé vzťahy so svojim severným susedom, Tureckom, či už kvôli stagnujúcim rokovaniam o znovuzjednotení ostrova alebo kvôli projektom na ťažbu zemného plynu v ostrovných teritoriálnych vodách.

Aj napriek tejto snahe, existuje veľké riziko, že cyperské predsedníctvo bude zatienené dlhodobým sporom s Tureckom. Ankara už dala najavo, že kým najbližších šesť mesiacov bude bojkotovať aktivity predsedníctva EÚ, pod vedením cyperských predstaviteľov, kontakty s Európskym parlamentom a Európskou komisiou bude udržiavať aj naďalej.