Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cyklón Idai zabil v Mozambiku a Zimbabwe 300 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V centrálnej časti Mozambiku sa záchranné tímy pomocou lodí a vrtuľníkov snažia zachrániť preživších, ktorí uviazli na strechách domov či v korunách stromov.

Beira 20. marca (TASR) - Počet obetí tropického cyklónu Idai, ktorý v sobotu zasiahol východné a južné časti Zimbabwe a predtým udrel v Mozambiku, stúpol na 300. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Mozambický prezident Filipe Nyusi oznámil, že podľa posledných informácií si cyklón Idai v Mozambiku vyžiadal vyše 200 obetí a takmer 350.000 ľudí je ohrozených.

Vláda v Zimbabwe informovala o približne 100 obetiach.

V centrálnej časti Mozambiku sa záchranné tímy pomocou lodí a vrtuľníkov snažia zachrániť preživších, ktorí uviazli na strechách domov či v korunách stromov. Mimovládna organizácia Rescue South Africa oznámila, že od piatkovej noci vyzdvihla 34 ľudí.

Búrka štvrtého z piatich stupňov, s rýchlosťou vetra až 160 kilometrov za hodinu, zasiahla Mozambik ešte v piatok a následne sa - už oslabená - presunula aj na územie susedného štátu Malawi.

Medzitým Organizácia Spojených národov vyhlásila, že ide o jednu z najhorších búrok, akú juh Afriky zažil za posledné desaťročia. OSN dodala, že búrka zároveň vyvolala v Malawi humanitárnu krízu, ktorá postihla takmer milión ľudí a vyše 80.000 ich vyhnala zo svojich domov.