Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Csatáry z Kanady zisťoval, či je v SR a v Maďarsku z niečoho obvinený

Údajný vojnový zločinec László Csatáry si prikrýva tvár pri odchode z prokuratúry v Budapešti 18.júla 2012. Foto: TASR/AP Photo

Csatáry bol v roku 1944 veliteľom košického geta, v stredu Budapeštianskej vyšetrovacej prokuratúre pri vypočúvaní poprel trestné činy a o svojej úlohe v roku 1944 povedal, že plnil iba rozkazy.

Budapešť 19. júla (TASR) – László Csatáry v čase vlády premiéra Gyulu Horna v roku 1997, keď sa pripravoval na návrat z Kanady do Maďarska, zisťoval, či ho slovenské a maďarské úrady z niečoho obviňujú.

Muž, podozrivý z vojnových zločinov, má údajne k dispozícii dokumenty s negatívnou odpoveďou, píše dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Hírlap.

Csatáry v rozhovore pre denník vyhlásil, že ho zadržanie neprekvapilo a pripravoval sa na vypočúvanie. "Mesiace som pracoval, na výsluch som zobral poznámky, ktoré pripojili k mojej výpovedi," povedal 97-ročný muž čeliaci podozreniu z vojnových zločinov.

Podľa denníka Csatáry tvrdí, že v Košiciach sa ako policajt dostal do styku s Nemcami, lebo ovládal nemčinu.

Csatáry, ktorý bol v roku 1944 veliteľom košického geta, v stredu Budapeštianskej vyšetrovacej prokuratúre pri vypočúvaní poprel trestné činy a o svojej úlohe v roku 1944 povedal, že plnil iba rozkazy a konal svoje povinnosti.

Údajný vojnový zločinec László Csatáry (vľavo) odchádza so svojím právnikom Gáborom Horváthom B. (vpravo) z prokuratúry v Budapešti 18.júla 2012.
Foto: TASR/AP Photo
Prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Podľa historikov bol Csatáry mimoriadne krutý, jeho brutalita bola neúnosná aj pre Nemcov.

Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili a čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.