Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Česku za prvý štvrťrok zaistili 68 nelegálnych tranzitných migrantov

Bez popisu Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Najčastejšie sa pokúšali cez ČR dostať do ďalších krajín EÚ občania Sýrie (41 osôb), Afganistanu (sedem osôb) a Turecka (päť osôb).

Praha 12. apríla (TASR) — V prvých troch mesiacoch tohto roka zadržali policajti v rámci tranzitnej nelegálnej migrácie cez územie Českej republiky celkom 68 osôb. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 je to o 139 osôb (67 percent) menej, informuje TASR na základe piatkovej správy Riaditeľstva služby cudzineckej polície.

Najčastejšie sa pokúšali cez ČR dostať do ďalších krajín EÚ občania Sýrie (41 osôb), Afganistanu (sedem osôb) a Turecka (päť osôb).

Z hľadiska vstupu pozemnou cestou prevládal smer zo Slovenskej republiky (15 osôb). Vnútroschengenskými letmi osoby takmer vo všetkých prípadoch zvolili prílet z Grécka (34 osôb) a v prevažnej väčšine sa preukázali neplatnými dokladmi.

Tranzitujúce osoby boli najčastejšie odhalené policajtmi inšpektorátu cudzineckej polície medzinárodného Letiska Václava Havla v Prahe (56 percent) a na území Moravskosliezskeho (12 percent), Ústeckého (desať percent) a Juhomoravského kraja (sedem percent).

Cieľom cudzincov zadržaných pri nelegálnej tranzitnej migrácii je najčastejšie Nemecko, v jednotkách prípadov potom ostatné štáty západnej Európy. Česká republika je tak naďalej iba tranzitnou krajinou, konštatuje polícia ČR.