Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Senát ČR zamietol novelu ústavy, ktorá by umožnila použiť zbrane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prerokúvanie predmetného návrhu sprevádzala v Senáte vášnivá diskusia a napätie.

Praha 7. decembra (TASR) - Občania ČR, ktorí majú v legálnej držbe zbrane, ich nebudú môcť ani v budúcnosti použiť na ochranu bezpečnosti krajiny. Český Senát totiž v stredu večer zamietol ústavnú novelu, ktorá by to umožňovala so zdôvodnením, že by to bolo zneužiteľné.

Prerokúvanie predmetného návrhu sprevádzala v Senáte vášnivá diskusia a napätie.

Popri autoroch petície proti regulácii zbraní zo strany EÚ vystúpil na zasadaní Senátu i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, známy i z prednovembrového pôsobenia v radoch pohotovostného pluku vtedajšieho Zboru národnej bezpečnosti, ktorý hájil novelu o použití zbraní. Podporil aj signatárov spomínanej petície, ktorú vraj podpísalo už 110.000 ľudí.

Veľká časť prítomných senátorov na protest opustila pri jeho vystúpení rokovaciu sieň. Informovali o tom české médiá.

Naopak, sociálnodemokratický senátor Jiří Dienstbier označil úpravu za absurdnú a dodal, že môže byť potenciálne nebezpečná. Predstava, že nejaké súkromné skupiny občanov ČR by prevzali úlohu štátu zabezpečiť celistvosť republiky, jej zvrchovanosť, hranice republiky a bezpečnosť, by podľa neho naznačovala skôr to, že štát nie je schopný zaistiť tieto úlohy. Súčasne dodal, že ústavnoprávny výbor navrhuje zamietnutie novely ústavy, čo sa napokon odrazilo aj na výsledku hlasovania.