Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri vysielači a hoteli na Ještěde v Česku horí les

Ilustračná snímka. Foto: TASR - KR HaZZ Trenčín

Na mieste zasahuje aj vrtuľník s vakom na vodu a lietadlo, ktoré tiež zhadzuje vodu.

Praha 13. augusta (TASR) - S požiarom lesa v ťažko prístupnom teréne pri vysielači a hoteli na vrchu Ještěd na severe Čiech začalo v pondelok predpoludním bojovať 19 jednotiek hasičov. Na mieste zasahuje aj vrtuľník s vakom na vodu a lietadlo, ktoré tiež zhadzuje vodu. Krátko po 13.00 h sa podarilo nájsť ohnisko požiaru, a ten sa už ďalej nešíri. Dohášanie ale podľa hasičov ešte istý čas potrvá, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Hovorkyňa hasičov v Libereckom kraji Pavlína Bílková uviedla, že nie všetky veľkokapacitné cisterny sa na Ještěd dostanú. "Preto sme povolali na miesto vrtuľník," spresnila Bílková s tým, že vodou sa vrtuľník plní na chate Ještědka pod Ještědom. Lietadlo sa plní na letisku v libereckej mestskej časti Ostašov.

Hasiči sa podľa nej snažia vypratať okolie hotela a ľuďom odporúčajú, aby sa vrátili lanovkou dole do Liberca. "Nie je to žiadna evakuácia hotela, nikto nie je ohrozený ani zranený, ide len o to, aby hasiči mali priestor a pokoj na prácu," povedala Bílková.

Príčinu požiaru bude riešiť vyšetrovateľ, ktorý je už na mieste. Podľa Bílkovej sa ponúka celý rad možností, napríklad ohorok cigarety, alebo predmet pohodený v lese, ktorý sa mohol vplyvom počasia rozhorieť.