Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

CNN: Z pásma Gazy vystrelili na Izrael niekoľko rakiet

Rakety sú odpaľované na Izrael z pásma Gazy, ako je vidieť z južného Izraela, v pondelok 23. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií jedna raketa dopadla na priemyselný komplex v Aškelone. Zvyšné zjavne zneškodnil systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

Gaza 30. októbra (TASR) - Z pásma Gazy v pondelok ráno odpálili smerom na územie Izraela niekoľko rakiet. Podľa stanice CNN je to znakom toho, že palestínske militantné hnutie Hamas je napriek viac ako trojtýždňovému intenzívnemu bombardovaniu zo strany izraelskej armády stále schopné vykonávať raketové útoky, píše TASR.

Spravodajcovia CNN v meste Aškelon na juhu Izraela počuli krátko pred poludním miestneho času dve po sebe nasledujúce raketové streľby s celkovo najmenej šiestimi strelami. Podľa miestnych médií jedna raketa dopadla na priemyselný komplex v Aškelone. Zvyšné zjavne zneškodnil systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

Od krvavého útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra izraelské velenie vydalo tisíce varovaní pred prichádzajúcou paľbou z pásma Gazy. Drvivú väčšinu rakiet zachytila Železná kupola, no niektoré z nich spôsobili škody v mestách po celom Izraeli.

Izraelská armáda uviedla, že zničenie infraštruktúry, ktorá umožňuje Hamasu odpaľovať rakety na Izrael, je jednou z priorít operácie jej síl v Gaze. Vo štvrtok oznámila, že správy tajných služieb naznačujú, že letecké útoky zabili veliteľa raketových síl Hamasu Hasana Abdulláha, ktorý podľa izraelskej armády velil jednotkám v oblasti Chán Júnis v Gaze.