Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Členstvo v NATO je podľa Čechov dôležitejšie ako členstvo v EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Takmer polovica oslovených respondentov prisúdila obom organizáciám rovnaký význam. Pred vstupom ČR do NATO a EÚ prisudzovali občania väčšiu váhu únii.

Praha 26. novembra (TASR) - Občania ČR považujú členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO) za dôležitejšie ako jej členstvo v Európskej únii. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky agentúry STEM, ako o nich informovala dnes agentúra Mediafax.

O väčšom význame NATO sú presvedčení traja z desiatich oslovených Čechov, EÚ za prioritu označilo 22 percent respondentov, zvyšných 48 percent považuje členstvá v oboch medzinárodných spoločenstvách za rovnako dôležité.

Posilnenie významu členstva ČR v NATO súvisí podľa agentúry STEM s tým, ako ľudia členstvo v týchto inštitúciách hodnotia. Účasť v aliancii považuje takmer polovica Čechov (49 percent) za dobrú vec a iba 12 percent za vec zlú, v prípade únie je percentuálny pomer kladných a záporných hodnotení 30:23.

Ešte pred vstupom ČR do NATO a EÚ bolo pritom členstvo v únii označované častejšie ako tá významnejšia z oboch priorít.

Predmetný prieskum STEM vykonali na reprezentačnej vzorke 1062 občanov ČR starších ako 18 rokov v dňoch 27. októbra-5. novembra 2012.