Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Za nútenú interrupciu v siedmom mesiaci dostane Číňanka odstupné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čínski úradníci prinútili 27-ročnú Feng Ťia-mej, ktorá už má päťročnú dcéru, k interrupcii, pretože si nemohla dovoliť zaplatiť pokutu za to, že privedie na svet druhé dieťa.

Peking 11. júla (TASR) - Žena, ktorú čínske úrady prinútili k interrupcii v siedmom mesiaci tehotenstva, dostane finančné odškodné vo výške 70.600 jüanov (vyše 9000 eur). Oznámil to dnes jej manžel.

Povedal, že čínska vláda sa zaviazala im toto odškodné vyplatiť a oni sa chcú vrátiť k normálnemu životu.

Čínski úradníci prinútili 27-ročnú Feng Ťia-mej, ktorá už má päťročnú dcéru, k interrupcii, pretože si nemohla dovoliť zaplatiť pokutu vo výške 40.000 jüanov (vyše 5000 eur) za to, že privedie na svet druhé dieťa. V Číne stále platí politika jedného dieťaťa.

Zamestnanci z výboru pre plánovanie rodiny 2. júna násilím zobrali ženu do nemocnice v An-kchangu, kde jej urobili interrupciu. Feng a jej manžel zverejnili podrobnosti o svojom utrpení na internete spoločne s fotografiou ženy a jej plodu po zákroku, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

Čínske orgány sa manželom, ktorí žijú v stredočínskej provincii Šan-si, následne ospravedlnili, dvoch zodpovedných úradníkov prepustili zo štátnej služby a ďalších piatich potrestali.