Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Číňania sa hromadne presúvajú na oslavy nového roka psa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cestovanie Číňanov za rodinami pred významnými novoročnými oslavami je už tradične najmasovejšou sezónnou migráciou na svete.

Peking 14. februára (TASR) - Desiatky miliónov Číňanov sa vydávajú na cestu za svojimi rodinami pri príležitosti osláv príchodu nového roka zemského psa, ktorý sa podľa čínskeho lunárneho kalendára začína v piatok. Píše o tom agentúra AP.

Cestovanie Číňanov za rodinami pred významnými novoročnými oslavami je už tradične najmasovejšou sezónnou migráciou na svete. Ide o jeden z najdôležitejších sviatkov pre ázijské komunity žijúce kdekoľvek na svete.

Obdobie tzv. "sťahovania národov" sa začína už dva týždne pred oslavami. Obyvatelia Číny nastupujú na lietadlá, vlaky a lode či cestujú autami a autobusmi - buď za svojimi príbuznými žijúcimi na opačnom konci krajiny, alebo nový rok privítajú s rodinou či priateľmi na dovolenke.

Štátne železnice zaznamenali po celej krajine za prvých 12 februárových dní 98,8 milióna pasažierov. Podľa tlačovej agentúry Sinchua by sa iba v utorok a stredu malo na železničných staniciach v Pekingu premlieť viac než 1,1 milióna cestujúcich.

Miestne cestovné agentúry odhadujú, že do zámoria vycestuje 6,5 milióna Číňanov. Agentúra AP doplnila, že rastúci záujem o strávenie novoročných sviatkov v cudzine reflektuje zvýšenie životnej úrovne medzi tamojšou mestskou strednou vrstvou.