Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zával v uhoľnej bani v Číne si vyžiadal 2 mŕtvych, ďalší tam uviazli

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na mieste zasahuje vyše 170 záchranárov.

Peking 22. októbra (TASR) - Čínske úrady vyslali záchranné tímy na pomoc baníkom, ktorí počas víkendu uviazli po incidente v uhoľnej bani ležiacej v provincii Šan-tung na východe krajiny. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne masmédiá.

K závalu došlo v sobotu približne o 23.00 h miestneho času (16.00 h SELČ), pričom zosuv skál poškodil časť odvodňovacieho kanála, pripravil o život dvoch baníkov a uväznil v podzemí ďalších 20 pracovníkov. Baňa, ktorú vlastní štátna spoločnosť Shandong Energy, leží v okrese Jün-čcheng.

Čínska tlačová agentúra Sinchua zverejnila zábery jedného zo zachránených baníkov. Príčina nehody sa stále vyšetruje. Úsilie záchranárov hatia nebezpečné podmienky v bani. Na mieste zasahuje vyše 170 záchranárov.

V čase incidentu sa v bani nachádzalo viac než 300 pracovníkov; väčšinu z nich sa podarilo úspešne dostať do bezpečia. Spoločnosť Shandong Energy podľa tlačovej agentúry AP uviedla, že zával "nemá nič do činenia s úkonmi baníkov".