Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína takisto medzinárodné spoločenstvo - najmä krajiny, ktoré majú vplyv - vyzvala, aby zohrali konštruktívnu úlohu pri udržiavaní mieru a stability v regióne Blízkeho východu.

Peking 14. apríla (TASR) - Čína je hlboko znepokojená v spojitosti s narastajúcim napätím na Blízkom východe po tom, ako Irán v noci na nedeľu uskutočnil odvetný úder voči Izraelu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. TASR informuje podľa agentúry Retuers.

"Čína všetky strany žiada, aby zachovali pokoj a uplatňovali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia," uviedol hovorca vo vyhlásení. Išlo o reakciu na otázku nešpecifikovaných médií v spojitosti s útokom Iránu, píše Reuters. Čínske ministerstvo toto vyjadrenie zverejnilo na svojej webovej stránke.

Čína takisto medzinárodné spoločenstvo - najmä krajiny, ktoré majú vplyv - vyzvala, aby zohrali konštruktívnu úlohu pri udržiavaní mieru a stability v regióne Blízkeho východu.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že Irán v noci na nedeľu vypustil najmenej 200 dronov a striel, píše agentúra DPA. Väčšinu z nich však Izrael zneškodnil. Hagari tiež hlásil menšie škody na jednej vojenskej základni a zranenie dievčaťa na juhu Izraela.

Diplomatická misia Iránu pri OSN na sociálnej sieti X uviedla, že iránsky útok na Izrael je odvetou za nálet z 1. apríla na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom prišlo o život sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd.

Iránske údery predstavovali prvý priamy útok Iránu na izraelskom území, čo vzbudilo hrozbu z rozsiahleho konfliktu v regióne, kde sa Čína usiluje pôsobiť ako sprostredkovateľ a odkiaľ dováža veľkú časť svojich energetických zdrojov, komentuje Reuters.

Čína minulý rok sprostredkovala dohodu o obnovení vzájomných vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou, pripomína Reuters. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý týždeň požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael.

Čínska letecká spoločnosť China Southern Airlines zrušila na nedeľu naplánovaný let do Iránu spoločnosť Hainan Airlines uviedla, že situáciou pozorne sleduje.