Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Traja mŕtvi a 79 zranených pri teroristickom útoku v čínskej Urumči

Čínski polovojenskí policajti strážia neďaleko miesta výbuchu, ku ktorému došlo na železničnej stanici v Urumči, metropole ujgurskej autonómnej oblasti na severozápade Číny, 30. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Podľa ich vyjadrení sa na mieste explózie - medzi východom zo stanice a autobusovou zastávkou - nachádzala odložená batožina.

Peking 30. apríla (TASR) - Najmenej traja ľudia prišli o život a 79 utrpelo zranenia pri dnešnom bombovom útoku na železničnej stanici v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.

Najmenej traja ľudia prišli o život a 79 utrpelo zranenia pri dnešnom bombovom útoku na železničnej stanici v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.

Oznámila to čínska štátna televízia CCTV, podľa ktorej útočníci odpálili nálože a zaútočili nožmi na ľudí. Televízia opísala udalosť ako teroristický útok. Podľa agentúry Sinchua sú štyria zranení vo vážnom stave.

K explózii došlo v deň, keď čínsky prezident Si Ťin-pching ukončil štvordňovú návštevu tohto nepokojného regiónu. Prezident po útoku vyzval na prijatie ráznych opatrení voči teroristom.

Bezpečnostné jednotky sa zhromaždili neďaleko miesta výbuchu, ku ktorému došlo na železničnej stanici v Urumči, metropole ujgurskej autonómnej oblasti na severozápade Číny.
Foto: TASR/AP


Nálož vybuchla okolo 19.00 h miestneho času pred východom z južnej železničnej stanice v Urumči. Polícia na niekoľko hodín uzavrela celú stanicu a evakuovala obyvateľov okolitých budov. Podľa svedkov sa na mieste explózie - medzi východom zo stanice a autobusovou zastávkou - nachádzala odložená batožina.

Na amatérskych fotografiách zverejnených na internete bolo vidno obhorenú a zakrvavenú batožinu, odhodenú až do vzdialenosti približne 50 metrov od stanice. Mnohé zo záberov zakrátko odstránili z internetových stránok čínski cenzori.

V marci tohto roku skupina mužov a žien ozbrojených nožmi zabila 29 a zranila vyše 140 ľudí na hlavnej železničnej stanici v meste Kchun-ming v juhočínskej provincii Jün-nan. Čínske úrady obvinili z útoku ujgurských separatistov.

V autonómnej oblasti Sin-ťiang dlhodobo pretrváva napätie medzi moslimskými Ujgurmi a príslušníkmi čínskeho etnika Chan.

Ujgurská menšina sa sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak zo strany Pekingu, zatiaľ čo čínska vláda obviňuje ujgurské skupiny zo separatistických snáh, násilností a terorizmu.