Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Čína si vymieňala údaje s NASA pri pristávaní sondy na odvrátenej stra

Na snímke z Čínskej národnej vesmírnej administrácie cez Sinchua čínske lunárne vozidlo Nefritový králik 2 (čínsky Jü-tchu) čínskej sondy Čchang-e 4 jazdí po mäkkom povrchu odvrátenej strany Mesiaca a zanecháva na ňom stopy 12. januára 2019. Foto: TASR/AP

Skúmanie vesmíru z odvrátenej strany Mesiaca by nakoniec mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o prvopočiatku slnečnej sústavy a dokonca o vzniku prvých hviezd vo vesmíre.

Peking 14. januára (TASR) - Čínska vesmírna agentúra v pondelok uviedla, že si vymieňala údaje s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) pri nedávnom pristávaní sondy Čchang-e 4 na odvrátenej strane Mesiaca. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa štátneho denníka China Daily išlo o prvú takúto spoluprácu, odkedy americký zákon zakázal v roku 2011 spoločné vesmírne projekty s Čínou, ak už nemali predchádzajúci súhlas zo strany Kongresu.

Zástupca riaditeľa čínskej vesmírnej agentúry Wu Jen-chua povedal, že NASA sa podelila o informácie o svojej družici obiehajúcej okolo Mesiaca v nádeji, že bude monitorovať pristátie sondy Čchang-e 4, ktorá pristála 3. januára ako prvá v dejinách skúmania vesmíru na odvrátenej strane Mesiaca.

Wu uviedol, že Čína poskytla čas a súradnice plánovaného pristátia sondy. Podľa neho družica NASA nezachytila presný moment pristátia, ale neskôr urobila z tejto oblasti fotografie.

Hlavnou úlohou projektu sondy Čchang-e 4 je študovať odvrátenú stranu Mesiaca - prirodzeného satelitu Zeme -, pričom sa sústredí najmä na minerálne zloženie a štruktúru povrchu a vykonať aj nízkofrekvenčné rádioastronomické pozorovania.

Skúmanie vesmíru z odvrátenej strany Mesiaca by nakoniec mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o prvopočiatku slnečnej sústavy a dokonca o vzniku prvých hviezd vo vesmíre. Odvrátenú stranu Mesiaca nie je možné vidieť zo Zeme a ľudovo je nazývaná "temná strana" preto, že je pomerne neznáma, a nie preto, že na ňu nedopadá slnečné svetlo.

Najnovšia úspešná misia dokazuje, že Čína sa čoraz viac snaží vo vesmíre konkurovať a vyrovnať sa Spojeným štátom, Rusku aj Európe - a zo širšieho hľadiska sa zároveň usiluje upevniť si postavenie ako regionálna a celosvetová veľmoc.