Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rúhání pricestuje na summit ŠOS, hovoriť sa bude aj o jadrovej zmluve

Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Rúhání v júni vykoná pracovnú návštevu Číny a v jej rámci sa zúčastní aj na summite SOŠ - medzivládnej regionálnej organizácie vedenej Čínou a Ruskom.

Peking 28. mája (TASR) - Čína v pondelok oznámila, že iránsky prezident Hasan Rúhání sa v júni zúčastní na summite Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS).

Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Čína patrí k tým krajinám, ktoré sa pokúšajú zachrániť jadrovú dohodu šiestich mocností s Iránom po tom, ako americký prezident Donald Trump 8. mája vyhlásil, že Spojené štáty od tohto dokumentu podpísaného v roku 2015 odstupujú.

Rúhání v júni vykoná pracovnú návštevu Číny a v jej rámci sa zúčastní aj na summite SOŠ - medzivládnej regionálnej organizácie vedenej Čínou a Ruskom.

Reuters dodal, že presný termín Rúháního návštevy nebol zverejnený. Summit SOŠ sa však bude konať druhý júlový víkend v meste Čching-tao na severe Číny. Reuters poznamenal, že Irán má v ŠOS štatút pozorovateľa.

Námestník čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čang Chan-chuej na stretnutí s novinármi vyjadril nádej, že Čína a Irán absolvujú priame rokovania o dohode o iránskom jadrovom programe a o rešpektovaní jej podstaty. Témou rokovania by mala byť aj bilaterálna spolupráca oboch krajín s perspektívou jej ďalšieho rozvoja. Čínsky diplomat zdôraznil, že "musíme spoločne skúmať, ako zabrániť veľkému krachu našich spoločných projektov".

Rusko svojho času deklarovalo, že po zrušení sankcií uvalených Západom na Irán by sa táto krajina mohla stať riadnym členom ŠOS, kam patria aj štyri bývalé stredoázijské republiky Sovietskeho zväzu, ako aj Pakistan a India.

Čína a Rusko patria medzi signatárom jadrovej dohody s Iránom, v ktorý sa v nej výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií zaviazal utlmiť svoj jadrový program zameraný podľa Západu na získanie jadrových zbraní.

Od Trumpovho rozhodnutia ohľadom tejto zmluvy sa európske štáty - aj prísľubom ekonomických výhod - snažia Irán presvedčiť, aby od dohody neodstúpil.