Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína potvrdila, že riaditeľa Interpolu vyšetrujú pre porušenie zákona

Interpol Foto: TASR/AP

Mengova manželka Grace v nedeľu uviedla, že o svojom mužovi nemá žiadne informácie od 25. septembra, keď s ňou prestal komunikovať počas pobytu v Číne.

Lyon/Peking 7. októbra (TASR) - Disciplinárny orgán komunistickej strany Číny v nedeľu oznámil, že prezidenta Interpolu Meng Chung-weja vyšetrujú pre bližšie nešpecifikované porušenia zákona. Interpol predtým požiadal Čínu, aby poskytla informácie o osude prezidenta, ktorý je nezvestný od konca septembra.

Meng Chung-wej, ktorý je súčasne námestníkom čínskeho ministra verejnej bezpečnosti, je "podozrivý z porušenia zákona a v súčasnosti je objektom monitoringu a vyšetrovania". Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnila na svojej webovej stráne čínska Národná inšpekčná komisia, ktorá rieši prípady korupcie.

Mengova manželka Grace v nedeľu uviedla, že o svojom mužovi nemá žiadne informácie od 25. septembra, keď s ňou prestal komunikovať počas pobytu v Číne. V uvedený deň jej cez svoj služobný telefón, ktorý mal z Interpolu, poslal obrázok noža. Ten podľa nej mohol signalizovať, že mu hrozí nebezpečenstvo. Krátko predtým jej napísal, aby čakala na jeho telefonát; viac sa však už neozval.

Grace Meng vo svojom prvom verejnom vyjadrení odmietla špekulovať, čo sa s manželom stalo, respektíve o tom, či bol zatknutý čínskymi úradmi. "Nie som si istá tým, čo sa v Číne stalo," povedala podľa agentúry AP počas nedeľňajšej tlačovej konferencie v Lyone, kde má Interpol svoje hlavné sídlo. V tomto francúzskom meste žil Meng - v súvislosti s výkonom funkcie šéfa Interpolu - spoločne s manželkou a dvoma deťmi.

Počas tlačovej konferencie Grace Meng nedovolila novinárom, aby ju fotili. Zdôvodnila to obavami o bezpečnosť - seba a svojich malých detí.

Meng Chung-wej má 64 rokov a funkcie prezidenta Interpolu, ktorú zastáva ako vôbec prvý Číňan, sa ujal v novembri 2016. Mandát mu vyprší v roku 2020.

Interpol v sobotu uviedol, že oficiálne požiadal Čínu, aby poskytla informácie o osude prezidenta Meng Chung-weja. Prípad už začala vyšetrovať aj francúzska polícia.