Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Väznený nositeľ Nobelovej ceny za literatúru je zločinec, opakuje Čína

Nobelova cena pre Liou Siao-poa Foto: TASR/AP

Liou Siao-po si odpykáva štvrtý z jedenástich rokov trestu väzenia za pokus o štátny prevrat, ktorého sa podľa Číny dopustil spísaním, šírením a propagovaním Charty '08.

Peking 7. decembra (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes v Pekingu zopakovalo, že nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 2010 Liou Siao-po je odsúdený a väznený za porušenie zákonov.

Hovorca rezortu diplomacie tým reagoval na otázku, či čínske vedenie prikázalo tohtoročnému laureátovi Nobelovej ceny za literatúru Mo Jenovi, aby sa nevyjadroval k Liouovej kauze.

Mo Jen sa totiž vo štvrtok na tlačovej konferencii v Štokholme, v predvečer odovzdávania prestížnych cien, vyhol priamej výzve na prepustenie väzneného kolegu, keď len vyhlásil: "Už som svoj názor na túto vec povedal".

Stalo sa tak v októbri po oznámení, že sa stal laureátom Nobelovej ceny. Mo Jen vtedy na tlačovej konferencii vo svojom rodisku na otázku novinárov ohľadom väzneného kolegu vyjadril "vieru, že Liou získa slobodu tak skoro, ako to bude možné".

Hovorca ministerstva ďalej vyhlásil, že nemá informácie o domácom väzení, v ktorom sa Liouova manželka Liou Sia ocitla po tom, ako získal Nobelovu cenu. Na margo toho hovorca uviedol len toľko, že "legitímne práva občanov sú chránené právnymi normami".

Zaobchádzanie čínskych úradov s Liou Sia označili mnohí ľudskoprávni aktivisti za najtvrdšiu odvetu voči rodine za získanie Nobelovej ceny.

Hovoriť manželovi o tom, že je v domácom väzení, má Liou Sia zakázané. Potvrdila to vo štvrtkovom rozhovore - vôbec prvom za 26 mesiacov -, ktorý sa spravodajcovi agentúry AP podarilo urobiť vďaka neopatrnosti jej strážcov. Liou Sia má napriek tomu má pocit, že manžel o jej izolácii vie. "Povedala som mu, že prechádzam niečím podobným ako on," uviedla.

Liou Siao-po si odpykáva štvrtý z jedenástich rokov trestu väzenia za pokus o štátny prevrat, ktorého sa podľa čínskeho režimu dopustil spísaním, šírením a propagovaním Charty '08 s cieľom presadiť v Číne demokratické reformy.

Práve jeho vyše 20 rokov trvajúci nenásilný zápas za dodržiavanie ľudských práv v Číne citoval Nobelov výbor v roku 2010 ako dôvod na udelenie ceny za literatúru.

Pekinská vláda však toto rozhodnutie ostro kritizovala s tým, že Nobelov výbor si pokazil povesť, keď vyznamenal väzneného kriminálnika.

O dva roky neskôr hnev v Pekingu vystriedalo nadšenie z vyznamenania Mo Jena Nobelovou cenou v rovnakej kategórii. Čínska vláda totiž nadšene uvítala ocenenie tohto autora, o ktorom je v Číne známe, že spolupracoval s komunistickým režimom, keďže sa podieľal na cenzorských zásahoch. Preto aj čínski disidenti, ale i ľudskoprávni aktivisti z iných krajín kritizovali voľbu Nobelovho výboru.