Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čína kritizuje Baerbockovú za jej vyjadrenia o Si Ťin-pchingovi

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Čína je hlavným obchodným partnerom Nemecka. Berlín však v júli tohto roka prijal novú stratégiu voči Číne.

Peking 18. septembra (TASR) - Čína v pondelok kritizovala nemeckú ministerku Annalenu Baerbockovú za jej vyjadrenia, v ktorých čínskeho prezidenta Si Ťin-chinga označila za diktátora. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Baerbocková sa minulý štvrtok v rozhovore pre americkú televíziu Fox News vyjadrila k vojne na Ukrajine a k možnej čínskej invázii na Taiwan. V súvislosti s prípadným víťazstvom ruského prezidenta Vladimira Putina položila otázku: "Aké by to bolo posolstvo pre ďalších diktátorov sveta – ako čínsky prezident Si?"

Peking tieto vyjadrenia označil za otvorenú politickú provokáciu a vážne porušenie politickej vážnosti Číny. Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning povedala, že Čína je s týmito vyjadreniami veľmi nespokojná. Peking už nemeckej strane diplomatickými prostriedkami vyjadril protest.

Čína je hlavným obchodným partnerom Nemecka. Berlín však v júli tohto roka prijal novú stratégiu voči Číne. Baerbocková presadzuje ráznejší postup voči Číne a zdôrazňuje ľudské práva, zatiaľ čo nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz podporuje postoj, ktorý je priaznivejší pre obchod, konštatuje AFP.