Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Čína a Thajsko podpísali dohody o vesmírnej spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Obe krajiny sa tiež dohodli na spolupráci na plánoch hodnotenia, projektovania a riadenia lunárnych výskumných staníc, uviedol CNSA vo vyhlásení.

Peking 5. apríla (TASR) - Čína a Thajsko podpísali v piatok prvé dohody o spolupráci v oblasti skúmania vesmíru a projektovania medzinárodných lunárnych výskumných staníc. Oznámil to Čínsky národný vesmírny úrad (CNSA), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Peking a Bangkok chcú vytvoriť spoločnú pracovnú skupinu pre výskum vesmíru, ktorá má zahŕňať výmenu dát a odbornú prípravu personálu, vyplýva z podpísaných memoránd.

Obe krajiny sa tiež dohodli na spolupráci na plánoch hodnotenia, projektovania a riadenia lunárnych výskumných staníc, uviedol CNSA vo vyhlásení. Pripomenul, že Čína si vlani vybrala pre svoju lunárnu misiu Čchang-e 7 monitor vesmírneho počasia, ktorý bol vyvinutý v Thajsku.

Čínska sonda Čchang-e 7 má byť do vesmíru vypustená v roku 2026. Jej úlohou bude skúmať zdroje na južnom póle Mesiaca. Čína plánuje do roku 2030 vyslať na Mesiac ľudskú posádku, pripomína Reuters.