Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Le Penová a Macron postupujú do druhého kola

Na konbosnímke sú kandidáti na francúzskeho prezidenta, pravdepodobní víťazi 1. kola - centrista Emmanuel Macron a líderka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

Paríž 24. apríla (TASR) - Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré sa uskutoční 7. mája, postúpili centrista Emmanuel Macrona a kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Vyplýva to z čiastkových výsledkov zverejnených dnes ráno francúzskym ministerstvom vnútra.

Po sčítaní 97 percent hlasov vedie Macron so ziskom 23,86 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 21,43 percenta hlasov.

Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

Aférami poznačený konzervatívny kandidát Francois Fillon skončil až na treťom mieste s ziskom 19,94 percenta hlasov, štvrtý je v tesnom závese ultraľavičiar Jean-Luc Mélenchon (19,62 percenta). Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy 6,35 percenta voličov.




Zvyšných šesť kandidátov dostalo menej ako päť percent hlasov.

Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna.

Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta).

Voličská účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 78,23 percenta, teda o niečo menej ako pred piatimi rokmi (79,48 percenta).

Prieskumy favorizujú v druhom kole prezidentských volieb Macrona



Centristický proeurópsky kandidát Emmanuel Macron by mal v druhom kole prezidentských volieb vo Francúzsku bez problémov poraziť šéfku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú. Naznačujú to dva najnovšie prieskumy verejnej mienky uskutočnené v nedeľu krátko po zatvorení volebných miestností, podľa ktorých by mal získať viac ako 60 percent hlasov.

Na základe prieskumu spoločnosti Ipsos-Sopra Steria pre médiá France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, RFI, France 24, Le Point a Le Monde by bývalý minister hospodárstva v druhom kole získal 62 percent hlasov oproti 38 percentám krajne pravicovej kandidátky Le Penovej.

Tento prieskum sa robil na vzorke 2024 oprávnených voličov, z ktorých 1379 uviedlo, že sa 7. mája určite zúčastnia druhého kola; 12 percent z nich však nebolo rozhodnutých, koho budú voliť.

Podľa iného prieskumu, vykonaného spoločnosťou Harris Interactive na vzorke 2684 oprávnených voličov pre televízny kanál M6, by Macron dostal v druhom kole 64 percent a predsedníčka Národného frontu 36 percent hlasov.

Juncker zablahoželal Macronovi za úspech v prvom kole prezidentských volieb



Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v nedeľu večer zablahoželal centristickému kandidátovi na post francúzskeho prezidenta Emmanuelovi Macronovi k úspechu v prvom kole prezidentských volieb.

V správe zverejnenej na svojom účte na Twitteri šéf exekutívy EÚ zároveň zaželal Macronovi veľa šťastia v druhom kole, ktoré sa uskutoční o dva týždne.

Jean-Claude Juncker
Foto: TASR/AP


Postup Macrona do druhého kola privítali aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

"Patriot a Európan, 7. mája dám svoju dôveru Emmanuelovi Macronovi. Francúzsko musí zostať európske," napísal na Twitteri Macronov krajan Barnier.

Proeurópsky orientovaný Macron by mal byť favoritom v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 7. mája a bude v ňom čeliť euroskeptičke a šéfke krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej.

Francúzsky nezávislý centristický prezidentský kandidát Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


Macron vo svojom volebnom obvode druhý, Le Penová získala najviac hlasov pre FN



Dvom najúspešnejším kandidátom prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku sa rôzne darilo v mestách, kde v nedeľu odovzdali svoj hlas.

Centrista Emmanuel Macron, ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov stal tesne víťazom prvého kola, skončil podľa údajov ministerstva vnútra v mestečku Le Touquet ležiacom na severovýchode krajiny v departemente Pas-de-Calais, kde sa nachádza aj jeho volebný obvod, druhý so ziskom 30,4 percenta hlasov. Predbehol ho konzervatívec François Fillon, ktorý dostal 50,8 percenta hlasov. Kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová, ktorá Macrona vyzve 7. mája na celoštátnej úrovni, skončila tretia so ziskom iba deväť percent hlasov.

Le Penová hlasovala v bašte FN, meste Hénin-Beaumont, ležiacom v rovnakom departemente ako Le Touquet, kde síce meste zvíťazila so ziskom 46,5 percenta hlasov, ale nedosiahla absolútnu väčšinu. Macron tam prepadol, keď dostal len 14,86 percenta hlasov a skončil až za ultraľavičiarom Jeanom-Lucom Mélenchonom (19,07 percenta).

Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v regionálnych voľbách v roku 2015 jej dalo hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,4 milióna.


Fillon a Hamon priznali porážku a vyzvali voličov, aby v máji podporili Macrona



Zodpovednosť za prehru v prvom kole prezidentských volieb priznali dnes večer kandidát Republikánov (LR) Francois Fillon a kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon. Obaja svojich voličov vyzvali, aby v druhom kole volili centristického kandidáta Emmanuela Macrona.

Víťazmi prvého kola sa podľa zatiaľ predbežných výsledkov stali centrista Emmanuel Macron a líderka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

"Napriek všetkým mojim snahám a odhodlaniu som nedokázal presvedčiť. Prekážky na mojej ceste boli príliš početné a príliš kruté," opísal situáciu Fillon, ktorý podľa prvých odhadov získal približne 19 percent hlasov, bok po boku s ultraľavicovým kandidátom Jeanom-Lucom Mélenchonom.

Fillon aj napriek prehre vyzval republikánskych voličov, aby zostali jednotní pred druhým kolom volieb a vybrali "to, čo je najlepšie pre krajinu", čiže prekazili prezidentské snahy Le Penovej. "Preto ja budem hlasovať za Emmanuela Macrona", uviedol Fillon pred svojimi voličmi.

V podobnom duchu sa vyjadril aj socialistický kandidát, podľa ktorého ide o zlyhanie Socialistickej strany.

"Sklamal som v pokuse zabrániť katastrofe, ktorá sa črtala už niekoľko mesiacov a ktorá môže trvať niekoľko rokov," priznal Hamon. Dodal, že preberá plnú zodpovednosť za túto situáciu bez toho, aby sa vyhováral na okolnosti doterajšej päťročnej vlády socialistov alebo na "politickú zradu".

Podľa jeho slov prítomnosť Le Penovej v druhom kole prezidentských volieb znamená "morálnu porážku pre ľavicu" a v tejto súvislosti vyzval socialistických voličov, aby v máji dali svoj hlas Macronovi.