Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Od júla bude opäť otvorené vysunuté konzulárne pracovisko v Splite

Ilustračné foto Foto: Ivana Mišáková/TASR

Konzulárni pracovníci v Splite vydali za predchádzajúce roky desiatky náhradných cestovných dokladov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slováci dovolenkujúci v Chorvátsku budú môcť aj toto leto využívať konzulárnu pomoc vysunutého konzulárneho pracoviska v Splite.

Otvorené bude od 1. júla do 31. augusta v priestoroch Honorárneho konzulátu SR v Splite na ulici Kralja Zvonimira 14/XI, tel.: 00385 21 315 108, fax: 00385 21 315 109, mobil: 00385 99 851 9606.

Do jeho teritoriálnej pôsobnosti spadá celé pobrežie Dalmácie od Dubrovníka po Zadar, teda rekreačné oblasti Makarska, Podgora, Tučepi, Brela, Baška Voda, Split, Šibenik a Zadar, ako i všetky ostrovy nachádzajúce sa v tomto teritóriu, napríklad Brač, Hvar, Korčula, Peliešac, Vis, Mliet a ďalšie.

Pôsobenie vysunutého konzulárneho pracoviska v Splite paralelne s veľvyslanectvom v Záhrebe umožní podľa rezortu diplomacie rýchlejšie poskytnutie konzulárnej asistencie a pomoci v prípade núdze ako sú dopravné nehody, úmrtia, úrazy či straty cestovných dokladov.

Ako TASR informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko, konzulárni pracovníci v Splite vydali za predchádzajúce roky desiatky náhradných cestovných dokladov.

Telefóny však na tomto pracovisku zvonili denne, pričom mnohí volajúci chceli vedieť bežné servisné informácie o ubytovaní, reštauráciách či dopravných zápchach. "Toto nie je úloha konzulárnych pracovníkov," zdôraznil Susko s tým, že ľudia takto blokujú linku naozaj pálčivým prípadom.