Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Chorvátska prezidentka si uctila obete koncentračného tábora Jasenovac

Na archívnej snímke prezidentka Chorvátskej republiky Kolinda Grabarová-Kitarovičová. Foto: FOTO TASR – Pavol Zachar

Prezidentka Grabarová-Kitarovičová uviedla, že táto návšteva vyvoláva pocit hlbokej ľútosti nad zločinmi, ktoré sa tu spáchali, a aj úcty voči všetkým nevinným obetiam.

Záhreb 20. apríla (TASR) - Chorvátska prezidenta Kolinda Grabarová-Kitarovičová navštívila v piatok koncentračný tábor Jasenovac z druhej svetovej vojny a uctila si obete, ktoré tam zahynuli. Chorvátski Židia však bojkotovali oficiálne spomienkové obrady. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prezidentka Grabarová-Kitarovičová uviedla, že táto návšteva "vyvoláva pocit hlbokej ľútosti nad zločinmi, ktoré sa tu spáchali, a aj úcty voči všetkým nevinným obetiam". Dodala, že Chorvátsko "bezvýhradne odsudzuje zločiny spáchané v tomto tábore".

Tábor Jasenovac, asi 100 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Záhreb, riadil pronacistický režim Chorvátska počas druhej svetovej vojny, nie nacistické Nemecko. Riadili ho konkrétne chorvátski ultranacionálni fašisti ustašovci. Zabili tam desaťtisíce Židov, Srbov, Rómov a protifašisticky orientovaných Chorvátov.

Tento tábor patril počas druhej svetovej vojny k najväčším vyhladzovacím táborom v Európe. Stali sa tam také brutality, že z metód tamojších popráv omdlievali aj nemeckí fašisti.

Chorvátska židovská obec mala minulú nedeľu vlastný spomienkový obrad, kde jej predstavitelia vyjadrili hnev nad tým, že chorvátska vláda zákonom úplne nezakázala pozdrav "Pripravený pre vlasť" (Za dom spremni), ktorý sa používal za vojnového chorvátskeho režimu sympatizujúceho s nemeckými nacistami.

Hlavný oficiálny obrad sa bude v tábore Jasenovac konať v nedeľu 22. apríla.