Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko podpísalo dohodu o nákupe amerických vrtuľníkov Blackhawk

Na snímke americký vrtuľník Black Hawk počas medzinárodného vojenského cvičenia na Lešti v okrese Zvolen 21. marca 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Osem vrtuľníkov Blackhawk za 273,8 milióna dolárov (250,82 milióna eur) má byť do Chorvátska dodaných do roku 2028.

Záhreb 13. marca (TASR) - Chorvátsko v stredu podpísalo so Spojenými štátmi dohodu o nákupe vojenských vrtuľníkov Blackhawk. Oznámil to chorvátsky minister obrany Ivan Anušič, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a HINA.

Osem vrtuľníkov Blackhawk za 273,8 milióna dolárov (250,82 milióna eur) má byť do Chorvátska dodaných do roku 2028. "Je to veľký a dôležitý moment pre ozbrojené sily a celé Chorvátsko, ako aj potvrdenie partnerstva a vynikajúcej spolupráce so Spojenými štátmi," povedal Anušič.

Chorvátsko je členom Severoatlantickej aliancie od roku 2009. Po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytlo Kyjevu vojenskú pomoc vrátane vojenských helikoptér sovietskej výroby.

V roku 2021 kúpil Záhreb od Francúzska 12 použitých stíhačiek Rafale, čo bol najväčší nákup vojenskej techniky od vojny za nezávislosť v 90. rokoch 20. storočia.

Chorvátska armáda má v súčasnosti štyri vrtuľníky Blackhawk, dva z nich Washington Záhrebu daroval prostredníctvom grantu.