Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Chorvátska prezidentka si uctila vojnové obete v Bosne

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovičová hovorí s miestnym imámom Mahírom Husicom. Foto: TASR/AP

Vlani v novembri Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu odsúdil šiestich bosniansko-chorvátskych vojnových lídrov za závažné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Sarajevo 19. januára (TASR) - Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová si uctila vo štvrtok pamiatku obetí jedného z najznámejších masakrov spáchaných bosniansko-chorvátskymi vojakmi počas krvavého konfliktu v Bosne v rokoch 1992-1995. Ide o krok, ktorým by malo dôjsť k zmierneniu napätých vzťahov medzi Sarajevom a Záhrebom, informuje agentúra AP.

Grabarová-Kitarovičová, ktorá je na dvojdňovej návšteve Bosny a Hercegoviny, uskutočnila túto neohlásenú zastávku v bosnianskej obci Ahmiči, kde v apríli v roku 1993 bosniansko-chorvátske sily zabili 116 moslimských Bosniakov a spálili ich domovy.

Vlani v novembri Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu odsúdil šiestich bosniansko-chorvátskych vojnových lídrov za závažné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ktorých sa mali dopustiť v rokoch 1991-94 na území Bosny a Hercegoviny.

Chorvátska prezidentka Grabarová-Kitarovičová vtedy verdikt tribunálu odsúdila.