Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Che Guevaru zabili pred 45 rokmi pri pokuse o revolúciu v Bolívii

Foto: TASR/AP

Pre mnohých ľudí je Che Guevara symbolom nekompromisného bojovníka za slobodu, pre iných predstavuje neúspešného revolucionára a idealistu, ktorý sa nezorientoval vo vysokej politike.

La Higuera/Bratislava 9. októbra (TASR) - Juhoamerický ľavicový revolucionár argentínskeho pôvodu Ernesto Rafael Guevara de la Serna, vo svete známy pod menom Che Guevara, bol zabitý pred 45 rokmi 9. októbra vládnymi jednotkami, keď sa v Bolívii pokúšal o ďalšiu komunistickú revolúciu.

Bojoval tiež po boku Fidela Castra v kubánskej revolúcii v roku 1958, ktorej výsledkom bolo zvrhnutie diktátora Fulgencia Batistu.

Napriek svojmu kontroverznému pôsobeniu sa stal ikonou odporu proti kapitalizmu predovšetkým pre ľavicovo orientovanú mládež. Pre mnohých ľudí je Che Guevara symbolom nekompromisného bojovníka za slobodu, pre iných predstavuje neúspešného revolucionára a idealistu, ktorý sa nezorientoval vo vysokej politike. Pri hľadaní informácií o ňom sa dá natrafiť aj na názor, že bol masový vrah, tyran a antihrdina. Exilový kubánsky historik Humberto Fontova napríklad vo svojej knihe s názvom Odhalenie skutočného Che Guevaru (2007) píše, že Che je len legenda, skutočný Ernesto Guevara bol niekto úplne iný - a vôbec nebol sympatickou postavou dejín.

Oficiálny dátum narodenia Ernesta Rafaela Guevaru de la Serna je 14. jún 1928. Narodil sa v argentínskom meste Rosario v rodine architekta. V škole vynikal v literatúre a napriek zdravotnému handicapu - astme, aj v telocviku. Po štúdiách medicíny v Buenos Aires sa zameriaval najmä na malomocenstvo a istý čas pracoval v leprosáriách vo Venezuele. V mladosti precestoval Bolíviu, Peru, Venezuelu, Guatemalu, Kolumbiu, Mexiko, bol aj na Floride (USA).

Na archívnej snímke Raul Castro (vľavo), mladší brat kubánskeho lídra Fidela, objíma Argentínčana Ernesta "Che" Guevaru v horskej pevnosti Sierra de Cristal Mountain, južne od Havany, počas kubánskej revolúcie v júni 1958.
Foto: TASR/AP
V Mexiku sa Che Guevara zoznámil s kubánskym emigrantom Fidelom Castrom. Tam sa spolu s ďalšími kubánskymi emigrantmi zúčastňoval na bojovom výcviku pre revolucionársku vojnu. Pôvodne išiel s povstalcami ako lekár, ale počas bojov preukázal mimoriadne schopnosti, tak sa stal veliteľom kolóny revolučného vojska. Spomedzi povstaleckých veliteľov bol najnebojácnejší a najúspešnejší. Jeho jednotky obsadili v januári 1959 mesto Santa Clara a Havanu, kubánska armáda kapitulovala a diktátor Batista utiekol z ostrova.

Napriek tomu, že Che Guevara bol vyslovene ľavičiarsky orientovaný, nevstúpil do komunistickej strany. Politicky sa Guevara snažil orientovať na samostatný vývoj a vystupoval proti sovietskym poradcom na rozdiel od Castra, ktorý sa po nepodarenom americkom vylodení v Zátoke svíň v roku 1961 čoraz viac orientoval na Sovietsky zväz. Keď sa USA dohodli so ZSSR na riešení kubánskej raketovej krízy a keď v roku 1965 došlo k premenovaniu Zjednotenej strany socialistickej revolúcie na Komunistickú stranu Kuby, pochopil Guevara, že so ZSSR sa Kuba nebude môcť vydať vlastnou cestou. Jedinú možnosť videl rozšíriť revolúciu medzi ostatné štáty v Južnej Amerike a Afrike.

Foto: TASR/AP
Che Guevara sa ešte v roku 1965 pokúsil ovplyvniť miestne povstanie v Belgickom Kongu (dnešná Konžská demokratická republika - KDR) a neskôr v Bolívii komunistickú revolúciu, avšak bez úspechu. Bolívijské vládne jednotky ich obkľúčili 8. októbra 1967 a po krátkej prestrelke sa povstalci vzdali.

Zajatého Che Guevaru vládne jednotky 9. októbra 1967 zastrelili v La Higuera. Pochovali ho v neoznačenom hrobe spolu s ostatnými revolucionármi. Ešte pred jeho pochovaním mu odrezali obe ruky a uschovali ich ako usvedčujúci dôkaz pre Fidela Castra. Che Guevarove pozostatky našli v roku 1997 neďaleko Vallegrande v Bolívii a vrátili na Kubu.

Napriek tomu, že sa objavujú tendencie vnímať Che Guevaru ako romantického bojovníka za slobodu, bol nekompromisným veliteľom, ktorý okrem pevnej disciplíny neváhal dať bez súdu zlikvidovať svojich politických protivníkov. V politickom spektre 20. storočia predstavuje Ernesto Che Guevara jednu z mála osobností, ktorí pre svoje ideály obetovali vlastný život. Jeho štylizovaná podobizeň v barete sa stala všeobecne známym symbolom alternatívnej kultúry.

Bolívijské úrady odhalili v roku 2008 denníky marxistického partizánskeho lídra Che Guevaru, ktoré napísal počas svojho neúspešného pokusu rozšíriť revolúciu do tejto krajiny. Bolívijská vláda držala dokumenty v zapečatenej obálke v trezore v národnej banke od roku 1986. O Guevarovi je známe, že bol plodným pisateľom a pravidelne si viedol zápisky zo svojich ciest po celej Južnej Amerike. Jeho denníky slúžili ako podklad k filmu Motocyklové denníky z roku 2004.