Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Chávez pred odchodom na liečenie, ohlásil zvýšenie minimálnej mzdy

Venezuelský prezident Hugo Chávez Foto: TASR/AP

Výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy súvisí s výraznou infláciou vo Venezuele, ktorá v súčasnosti dosahuje 25 percent ročne.

Caracas 8. apríla (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez oznámil plán na zvýšenie minimálnej mzdy vo svojej krajine o 15 percent od mája a o ďalších 15 percent od septembra tohto roka.

Výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy súvisí s výraznou infláciou vo Venezuele, ktorá v súčasnosti dosahuje 25 percent ročne.

Ako upozornila agentúra AP, venezuelská vláda zvyšovala minimálnu mzdu za ostatné desaťročie každoročne o 20-30 percent.

Najvyšší predstaviteľ Venezuely ohlásil zmenu v sobotu večer pred cestou na Kubu na ďalšie kolo liečby rakovinového ochorenia.

Chávez (57) sa len v stredu vrátil do vlasti po druhej fáze rádioterapie. S ožarovaním začal koncom marca a celkovo by mal počas štyroch až piatich týždňov absolvovať päť kôl liečby, ktorá má zabrániť znovuobjaveniu choroby.

Venezuelský líder tvrdí, že sa úspešne zotavuje po februárovej operácii v Havane, kde mu z panvovej oblasti odstránili už druhý nádor. Podľa vlastných slov je však napriek zdravotným komplikáciám odhodlaný kandidovať a zvíťaziť v októbrových prezidentských voľbách v latinskoamerickej krajine.